Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Джихадисти арестувани в Атина

18 Януари 2015 / 12:01:17  GRReporter
1354 прочитания

Гръцката полиция арестува в събота в атинския квартал Панкрати четирима предполагаеми джихадисти от арабски произход. Арестите бяха осъществени в резултат на издирването на мароканец, който се смята  за ръководител на джихадистката групировка в Белгия. Тя е планирала кървава атака в град Верние, Източна Белгия, и беше разбита в петък от белгийската полиция.

Вчера белгийските медии писаха, че за ръководител на терористичното ядро се  смята 27-годишният Абделхамид Абаауд, който е напуснал Белгия, за да се бие за Ислямска държава в Сирия. Той е комуникирал по телефона със задържан в затвора в Лиеж в дните около Нова година. Според публикациите обажданията са дошли от Гърция, и по-конкретно от района на Атика, и чрез тях лидерът на терористите е давал указания на членовете на групата. Въпросният затворник е брат на единия от двамата убити от белгийската полиция в петък терористи. 

Белгийската полиция и Интерпол са изпратили сигнал до гръцките власти още в четвъртък, и те веднага са започнали разследване, довело до арестите. Първоначално е смятано, че един от четиримата арестувани е именно Абаауд, тъй като чертите на лицето му са съответствали на описанието, дадено от белгийската полиция. От задържаните е бил взет генетичен материал, както и пръстови отпечатъци, и са изпратени в Брюксел за идентифициране.

Единият от задържаните е дал на полицията името Омар, но не е ясно дали то е фалшиво или псевдоним.  Не се знае нищо друго за останалите трима арестувани, но според полицейски източници  без никакво съмнение става въпрос за джихадисти. Служители на антитерористичната полиция претърсват детайлно апартамента в Панкрати, където са задържани заподозрените, и проучват контактите им и действията им на гръцка територия.

У арестуваните е открит мобилен телефон, чиито номер съответства на онзи, следен от белгийските власти. Именно това кара гръцката полиция да смята, че арестуваните са свързани с белгийските джихадисти.

От своя страна обаче федералният прокурор на Белгия  Ерик ван дер Сипт заяви, че задържаните в Гърция нямат връзка с разбитата джихадистка група във Верние. Белгийските власти отказват да коментират дали базата на терористите е била в Гърция или в Турция, както писаха вчера всички медии в страната.

Категории: арести джихадисти Панкрати Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus