Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Един арестуван, четирима се издирват за нападението срещу депутат от Нова демокрация

07 Ноември 2015 / 11:11:29  GRReporter
618 прочитания

Гръцката полиция проведе разследване вчера, за да открие нападателите на депутата от Нова демокрация Георгиос Кумуцакос. Той беше атакуван в четвъртък следобед пред паметника на Незнайния воин. Полицаите са установили, че в нападението са участвали 5 души, които са идентифицирани. Вечерта в четвъртък заместник-министърът за защитата на гражданите Никос Тоскас заяви, че са идентифицирани четирима души. Вчера следобед е арестуван един човек, който се вижда на видеозапис на случката.

Освен това, полицията е установила самоличността на останалите извършители, между които има и една жена, и в момента ги издирва. Полицейската операция е концентрирана в Западна Атика, и по-конкретно в Мениди, тъй като двама от участниците в нападението живеят в този район. Според информациите, двама са криминално проявени, принадлежат към крайната десница и са обвинявани в нападения срещу имигранти.

По-рано вчера, в Дирекцията на полицията на Атика бяха доведени 20 заподозрени за участие в инцидента. Те са разпитани, но след това всички са освободени тъй като не е доказано участието им в нападението. Между тях е бил и представител на Златна зора, известен с прозвището „Гимнастика”. Той е бил кандидат за общински съветник в Атина през 2014. Въпреки че полицаите смятат, че са го разпознали на видеото, той е представил алиби и е освободен, без да му бъде повдигнато обвинение.

Вчера източници от полицията и от Министерството за защитата на гражданите дадоха да се разбере, че се упражнява натиск върху приятелския кръг на един от заподозрените от Мениди, с цел той да се предаде.

Намеси се и прокуратурата. Ръководителят на Прокуратурата на Атина Илиас Загореос е разпоредил незабавно разследване на условията, при които е извършено нападението, и разкриване на извършителите и на подбудителите.

Разследването е спешно заради сериозността на случая. Самият Кумуцакос също внесе иск в прокуратурата и настоява за разследване и за разкриване на извършителите. Депутатът от Нова демокрация отправи остри нападки срещу Златна зора и призова правителството да поеме отговорността за защитата на правата и на сигурността на гражданите на практика, а не с красиви думи.

„Златна зора и онези, които я представляват, са представители на мрака, на насилието, на тормоза. Удрят свободата, за да убият демокрацията. Няма да спрат, ако не ги спрем всички ние, по-голямата част от гърците и демократичните партии”, заяви Кумуцакос. Той се обърна към правителството: „Незабавният арест на извършителите е въпрос на чест за демокрацията”. Депутатът подчерта, че като повечето гърци, и той ще е винаги срещи насилието, нетолерантността, глупостта.

В рамките на разследването ще се проверява и нападението над друг народен представител от Нова демокрация – Милтиадис Варвициотис. Той също беше нападнат в четвъртък, на площад Синтагма, където се провеждаше митинг на понтийските организации по повод на изявлението на министъра на образованието Никос Филис за геноцида над понтийските гърци.

Категории: Георгиос Кумуцакос Нова демокрация нападение разследване арестувани Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus