Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Един загинал при сблъсък между имигранти на гръцко-македонската граница

25 Януари 2016 / 14:01:27  GRReporter
817 прочитания

Един загинал и двама ранени е резултатът от кървавия сблъсък между бежанци и имигранти през изминалата нощ край село Идомени на гръцко-македонската граница.

Жертвата и ранените са пакистански граждани. Двамата били откарани в болница, където единият бил опериран и лекарите смятат, че рискът за живота му е вече избегнат. Вторият има рани от удари по ръката.

Според гръцкото издание „Етнос” в показанията си пред полицията по-леко раненият имигрант посочил като нападатели група от петима афганистанци, които нападнали пакистанците с цел да ги ограбят. В показанията си той заявил, че лично от него те откраднали парична сума в размер на 400 евро и мобилен телефон и след това изчезнали в мрака.

Конфликтът се разразил около 02:00 часа тази сутрин в паркинг на бензиностанция, която се намирала близо до граничния пункт „Евзони”. Обектът не работел през вечерните часове. По случая тече разследване и нападателите се издирват.

В показанията си пред полицията раненият пакистанец заявил, че се намирал в региона край границата в търсене на начин да я премине и замине към централна Европа.  За разлика от гражданите на Афганистан, които се смятат за бежанци, пакистанците спадат в категорията на нелегалните имигранти, на които е забранено да преминават през неутралната зона между Гърция и Македония. 

Според вестник „Катимерини” през последното денонощие през границата са преминали около 2000 бежанци. Преминаването продължило безпрепятствено и тази сутрин.

В същото време неправителствени организации и доброволци, които помагат на бежанците твърдят, че бежанците не се транспортират до лагера за временен престой, който са създали те край село Идомени, а до конкретната бензиностация. По думите им тя се намирала на разстояние от 20 километра от границата. 

Категории: Криминална хроника граница между Гърция и Македония Идомени сблъсък между афганистанци и пакистанци жертва
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus