Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Едва 67 гръцки депутати се отказаха от служебен автомобил

14 Март 2015 / 11:03:56  GRReporter
960 прочитания

67 депутати се отказаха от  получаването на служебен автомобил, който им се полага според правилника на парламента. От тях 47 са депутати от СИРИЗА.

Това  заяви председателят на парламента Зои Констандопулу.

Припомня се, че премиерът Алексис Ципрас по времена представянето на програмната декларация на правителството постави въпроса и предизвика недоволството дори сред депутатите от своята партия. Това от своя страна доведе до  острата му реакция, изразена няколко дни по-късно на заседание на Централната комисия на СИРИЗА. По въпроса взе отношение и Зои Констандопулу  на пресконференция. Тя отбеляза, че договорът за лизинг, който има парламентът с конкретна фирма, приключва в края на годината.

„Ще отменим договора, считано от 1 септември. Това ще даде време както на фирмата да се подготви, така и на парламента да се защити от евентуални юридически действия заради анулирането на договора, а на депутатите – да преразгледат въпроса”, заяви Констандопулу.

„Не са малко. Много са депутатите, които отказаха да вземат автомобил”, заяви представител на парламентарната група на СИРИЗА за вестник Катимерини, без обаче да представи конкретно число (Припомняме, че СИРИЗА има 149 депутати).  Това се случи в момент, когато все още нямаше официална информация. „Поради скромност, някои колеги не искат да обявяват публично, че не  желаят да получат автомобил”, заяви един от новоизбраните депутати. И след като припомни, че дават „40% от депутатското обезщетение на партията за социални  дейности”, той добави: „Депутатите на СИРИЗА ще се отзоват на призива на премиера”.

Според информациите, от тези 67, 36  са нови депутати, а останалите са преизбрани и на теория имат право на същия автомобил, които им е бил предоставен по време на предишния мандат.

Сред депутатите, отказали служебен автомобил са председателят на Потами Ставрос Теодоракис и четирима депутати от партията  му – Панайотис Каракацулис, Георгиос Амирас, Антигони Либераки и Ставрула Андонаку, както и депутатът от Нова демокрация Георгиос Кумуцакос. Служебна кола са отказали и новоизбраните депутати от СИРИЗА Георгиос Димарас, Елени Псареа, Мустафа Мустафа.

 

Категории: парламент служебни автомобили депутати отказ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus