Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Електронните медии в Гърция стачкуват срещу недемократичен закон

23 Октомври 2015 / 10:10:58  GRReporter
786 прочитания

Във втория ден от посещението на френския президент Франсоа Оланд в Атина гръцките електронни медии замлъкнаха в рамките на 24-часова стачка, която започна в 06,00 тази сутрин и ще продължи до 06,00 часа в събота.

В стачката участват всички гръцки електронни медии – държавните радио и телевизия ЕРТ, Атинската информационна агенция, Генералният секретариат за информация и комуникация, телевизията на гръцкия парламент и всички частни телевизии.

Стачката бе обявена от синдикалните организации на служителите в електронните медии в знак на протест срещу гласуването на внесения от правителството проектозакон. Според Журналистическия съюз в Атина той нарушава независимостта и прозрачността във функционирането на медиите и плурализма.

В съобщение на съюза се посочва, че той се противопоставя „на опитите журналистите да бъдат превърнати в държавни служители”, както и че проектозаконът не само не е в защита на работните места в медиите, но „позволява започването на нова вълна от уволнения и подкопаване на трудовите отношения”.

Заслужава да се отбележи, че от сутринта третият канал на държавната телевизия в Солун ЕРТ3 излъчваше програма под претекста, че местният журналистически съюз не бе заявил изрично участие в стачката. Програмата се излъчваше паралелно от другите два канала на ЕРТ в Атина. Така изключително приятелски настроената към днешните управляващи държавна телевизия практически наруши стачката. Малко по-късно Журналистическият съюз в Солун обяви провеждането на четиричасово спиране на работа в ЕРТ3, частните телевизии и кореспондентските бюра на частните телевизии, които се намират на територията на Солун и региона.

В същото време в гръцкия парламент текат ожесточени дебати в рамките на обсъждането на внесения проектозакон, който опозицията определя като недемократичен. Бившият вицепремиер и лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос посочи, че той нарушава гръцката конституция и зад него се крие опитът на правителството да създаде „нови фамилии в медийното пространство”. По думите му става дума за „неизвестни бизнес интереси, които ще работят с правителството без никаква възможност за контрол”.

Един от основните аргументи на опозицията е, че правителството иска да контролира напълно медиите, тъй като в проектозакона се посочва издаването на определен брой лицензи за излъчване на телевизионна програма и това ще е обект на решение от страна на компетентния държавен министър. „Тази наредба нарушава правилата на законодателното делегиране”, отбеляза Венизелос и допълни, че „в същността си картата на честотите и броят на лицензите трябва да е съобразен с цифровата, а не с аналогичната реалност”.

От своя страна депутатът от Нова демокрация Лефтерис Авгенакис заяви, че правителството цели да превърне държавния министър Никос Папас в „министър – медиен собственик”. Той обвини управляващите, че не дават никакви обяснения за възраженията, които повдигна Европейската комисия във връзка с някои от наредбите на проектозакона.

Категории: ПолитикаМедии стачка проектозакон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus