Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Еврокомисията предпочита реформаторско правителство, но все пак решават гърците

16 Декември 2014 / 17:12:25  Анастасия Балездрова
1036 прочитания

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси избра да посети Гърция в разгара на тежка политическа криза, която е много вероятно да завърши с предсрочни избори и идването на власт на крайнолявата партия СИРИЗА.

След срещите си с министър-председателя Андонис Самарас и министрите на финансите, развитието, заетостта и административната реформа, Московиси даде пресконференция, на която отказа да коментира политическата ситуация в страната.

Веднага след това обаче допълни, че Европейската комисия предпочита правителствата с реформаторска насоченост и подчерта: “Ние уважаваме демократичния избор на народа във всяка страна в Европа. Разговаряме с всяко европейско правителство. Но, разбира се, за нас са приоритет запазването на цялостта на еврозоната, реформаторските политики и доверието между Европа и страните-членки”.

На въпрос защо по време на посещението си в Атина не е поискал да се срещне с лидера на СИРИЗА, еврокомисарят отговори: “Посещението ми е работно и свързано с решението на Еврогрупата за техническо удължаване на помощната програма за Гърция. Работата ми е да се срещам с избраните власти. Ако г-н Ципрас иска да се срещнем в Брюксел през следващите дни или седмици, той е добре дошъл”.

Пиер Московиси подчерта постигнатия от Гърция напредък по отношение на бюджетната консолидация и изрази увереността си, че Атина ще успее да извърши и останалите реформи, които ще създадат благоприятна за инвестиции икономическа среда. “Само с тях и с приемането на допълнителни мерки за бюджетни съкращения ще можем да завършим бързо втората спасителна програма за Гърция”, каза еврокомисарят.

Той подчерта, че мястото на Гърция в еврозоната не подлежи на съмнение и в отговор на въпрос дали Еврокомисията има план “Б” в случай, че се наложи ново удължение посочи: “Лично аз ненавиждам “Б” плановете. Нека се концентрираме върху план “А”.

По думите на Московиси, ако мониторингът за състоянието на гръцката икономика приключи успешно до края на февруари 2015 надзорната тройка ще напуснат Гърция и страната ще навлезе в нова фаза на отношенията си с кредиторите.

“Кризата причини сериозни проблеми на голяма част от хората, но това не бе предизвикано от Европа. Реформите бяха належащи с цел да бъде променен предишният погрешен икономически модел на Гърция. Необходимо е строго спазване на бюджетната дисциплина и продължение на реформите”, каза още Пиер Московиси.

Той каза още, че ще бъде жалко ако промените, които вече са започнали да дават резултати бъдат изоставени като подчерта, че Еврокомисията ще продължи да подкрепя Гърция с техническа помощ относно реформите.

По време на посещението си еврокомисарят посети строежа на станцията на атинското метро в предградието Коридалос, който се съфинансира от европейските фондове. Малко преди да замине за Брюксел той имаше работен обяд с кмета на Солун Янис Бутарис, с когото е разговарял за начина, по който гледа местното самоуправление на реформите.  

Категории: Политика еврокомисар по икономическите въпроси Пиер Московиси посещение Гърция прес конференция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus