Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската семейна снимка от Ципрас до Борисов

26 Октомври 2015 / 18:10:56  GRReporter
1962 прочитания

Снощи в Брюксел се проведе една от най-критичните минисрещи на върха на Европейския съюз. В нея участваха лидерите на 10 държави, които се намират по пътя на бежанците и имигрантите към Западна Европа, Германия и Австрия. Сред тях бяха Гърция, България, Хърватия, Унгария, Румъния и Словения, както и Сърбия, Албания и Македония, които не членуват в Европейския съюз.

На срещата бе обсъден непрекъснатият бежански поток и бяха взети решения за предприемането на мерки, които да го забавят и да не допуснат хуманитарна катастрофа през предстоящата зима.

Относно Гърция е било взето решение страната да приеме 20 000 бежанци и да им помогне финансово, като плаща част от месечния им наем за времето, през което ще останат на нейна територия. Гръцкия премиер Алексис Ципрас представи приемането на конкретната мярка като успех, като посочи, че първоначалното предложение било в страната да се създаде „град” с 50 000 бежанци. В изявленията си след срещата той заяви, че предложението е съществен принос към развитието на гръцката икономика, а резултатът на мярката ще е интегрирането на бежанците в гръцкото общество.

Но, както се твърди в една гръцка поговорка, „една картина е равна на хиляда думи”. Много повече от изявленията на премиера гръцкото общество бе изненадано от „семейната” снимка след края на срещата. На нея Алексис Ципрас е застанал съвсем встрани от колегите си. Разсеян, с ръце в джобовете, както винаги без вратовръзка и с поглед, насочен надолу той предизвика поредица от коментари в социалните мрежи.

Според повечето коментатори снимката е повече от показателна за това колко изолирана е Гърция в Европа и само малка част са на мнение, че видът на Алексис Ципрас може да се дължи на неговата умора.

Интересен факт е, че точно в другия край на снимката се намира българският премиер Бойко Борисов, който обаче е обърнат към колегите си и дори разменя няколко думи с унгарския премиер Виктор Орбан. Между двамата се намира албанският премиер Еди Рама. 

Гръцки медии коментираха, че реално Ципрас е приел предложението на Германия и публикуваха снимки от дискусията му с германския канцлер Ангела Меркел преди началото на срещата.

Категории: Политика минисреща на върха на ЕС семейна снимка бежански поток
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus