Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската централна банка показа на Гърция кой командва парада

05 Февруари 2015 / 08:02:12  GRReporter
1589 прочитания

С изненадващо решение късно в сряда вечерта Европейската Централна Банка рязко притисна правителството на Алексис Ципрас и му показа, че с кредиторите трябва да се внимава. Управителният съвет на институцията реши, че от 11 февруари няма да осребрява гръцките държавни облигации, чиято лихва е 0,05%, а гръцките банки ще могат да разчитат на ликвидност само чрез Emergency Liquidity Assistance, където лихвата е значително по-висока - 1,5%. Така първите 10 дни от управлението на СИРИЗА се увенчаха с голям “успех” - лихвите по кредитите рязко скочиха, а банките са заплашени да останат без пари в брой.
    Анализаторите виждат символика в избраната дата - 11 февруари, когато се свиква извънредно заседание на Eurogroup за Гърция, а среднощното решение на Франкфурт свързват с предстоящата днес среща в Берлин между гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и германския му колега Волфганг Шойбле.
    Източници от Банката на Гърция уверяват, че няма опасност за местните финансови институции. припомняме, че сумата, която се осигуряваше на гръцките банки чрез държавните облигации е 50 милиарда евро. Европейската Централна Банка ги осребряваше с ниска лихва, въпреки ниската им оценка от агенциите за кредитен рейтинг. Това “привилигеровано” отношение към гръцките ценни книжа беше част от Меморандума за финансова стабилност на Гърция, когото СИРИЗА предизборно обеща, че ще анулира едностранно.
    Управителният съвет на Европейската Централна Банка мотивира решението си с факта, че в момента не е сигурно как и дали въобще ще приключи поредната мисия на кредиторите за оценка на напредъка на Гърция по отношение на реформите, които се е ангажирала да проведе. Освен това се подчертава, че с решението си Управителният съвет на практика пристъпва към стриктно прилагане на европейските правила, без да дава привилегии на една страна, а на останалите - не. Това е ефектът от гръмките изказвания на ръководството на СИРИЗА за краят на тройката.
    Добрата новина за гръцките банки е, че Франкфурт реши да удължи за още две седмици финансирането им чрез Emergency Liquidity Assistance.
    Решението на Управителният съвет на Европейската Централна Банка беше взето няколко часа, след като Янис Варуфакис лично запозна президента на банката Марио Драги с плана си за заменяне на гръцкия дълг с нови облигации. Източници от Франкфурт твърдят, че отношението на Драги е било отрицателно както към плана “Варуфакис”, така и към искането на гръцкия финансов министър да се разреши на Гърция да увеличи сумата на емитираните бонове с краткосрочен падеж с 10 милиарда евро.
    Още в първите си дни на своето управление СИРИЗА нае една от най-скъпите консултантски компании в света Lazard като съветник в кампанията за отписване на гръцкия дълг.

Гръцките медии съобщават, че след среднощното решение на Европейската Централна Банка Марио Драги лично е позвънил на гръцкия премиер Алексис Ципрас, за да го уведоми за развоя на събитията. Не е ясно какво Драги е казал на Ципрас. Но последният му е отговорил, че стриктно ще се придържа към предизборните си обещания, които са предизвикали мощното одобрение на гръцките гласоподаватели и категоричната победа на СИРИЗА на изборите на 25 януари.
    От своя страна другият кредитор на Гърция, Международният Валутен Фонд, опроверга думите на Варуфакис за тайна среща с бившия ръководител на надзорната тройка за Гърция Пол Томсен. “Международният Валутен Фонд не води никакви преговори с Гърция. Съществува един съгласуван план за управление на гръцкия дълг и ние се придържаме към него. Фондът така или иначе никога не е бил благосклонен към радикални решения за дълга от типа на опрощаването му”, заяви говорител на институцията във Вашингтон. Гръцкото финансово министерство обаче официално потвърди за срещата Варуфакис-Томсън в Париж.

 

Категории: Европейска централна банка гръцки банки ликвидност Emergency Liquidity Assistance Марио Драги Янис Варуфакис правителство на СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus