Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската централна банка предупреди гръцките банки да не купуват държавни облигации

25 Март 2015 / 08:03:24  GRReporter
1349 прочитания

Строга препоръка отправиха Европейската централна банка и Банката на Гърция към местните финансови институции да не купуват държавни ценни книжа над позволените от разпоредбите. Според действащите разпоредби, гръцките банки не могат да притежават облигации над 3,5 милиарда евро, а гръцката държава не може да емитира бонове над 15 милиарда на месец. Препоръката е необходимо условие, за да бъдат юридически обвързани банките да спазват разпоредбите.
    Това на практика означава, че гръцките банки няма да могат да участват в предвидените за април два търга на бонове с краткосрочен падеж на обща стойност 2,4 милиарда евро, тъй като институциите вече притежават максималната сума бонове. Така правителството на Алексис Ципрас още по-трудно ще си осигурява ликвидност за разходите в държавния сектор, тъй като е известно, че интересът на чуждестранните инвеститори към гръцките ценни книжа не  е достатъчен и се разита предимно на местните банки, да осигурят парите в брой за държавните разходи.
    В същото писмо Европейската централна банка и банката на Гърция предупреждават местните банки, че няма повече да приемат държавни облигации като гаранция за осигуряването на ликвидност на банките.

 

Категории: вропейска централна банка Банката на Гърция гръцки банки ликвидност държавни ценни книжа. бонове облигации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus