Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската централна банка стяга примката около гръцките банки

27 Май 2015 / 15:05:41  GRReporter
870 прочитания

Европейската централна банка не повиши горната граница на финансиране на гръцките банки от Фонда за спешна ликвидност. Лимитът продължава да е 80,2 милиарда евро в условията на продължаващото изтичане на депозити от гръцките банки, въпреки противоположните изявления от страна на гръцкия кабинет.

Според правителствени източници Атина не е поискала увеличаване на лимита, тъй като изтичането на влоговете се е стабилизирало. Те настояват, че ситуацията е различна, както и че системата има резерв за сигурност в размер на 3 милиарда евро.

През последните дни обаче, и най-вече вчера, разногласието в правителството и слуховете, че може да бъде наложено ограничение в движението на капитали предизвика значително изтегляне на банковите депозити.

Източници от банковите среди твърдят, че вчера са били изтеглени почти 300 милиона евро, докато през изминалите дни общата сума е била 100 милиона. Според тях решението на ЕЦБ да не предостави нито евро повече на гръцките банки „ограничава наличните финансови средства на пазара”. Те допълват, че „защитната възглавница” от 3 милиарда евро е намаляла значително през последните дни, тъй като част от изтеглените влогове са били високи и общата им стойност е достигнала до 1 милиард евро.

Други източници цитират трима гръцки банкери, според които изтичането на влогове през април е достигнало до 5 милиарда евро от 1,9 милиарда през март.

„Драги поставя брояч”, посочва пред iefimerida.gr високопоставен банков представител. Той смята, че по този начин Европейската централна банка изпраща по свой начин послание за незабавно намиране на решение.  

Категории: Икономика Европейска централна банка Фонд за спешна ликвидност гръцки банки изтичане на влогове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus