Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейският съюз ще заплаши Гърция с изключване от Шенген

27 Ноември 2015 / 11:11:52  GRReporter
860 прочитания

Вестник Financial Times съобщава, че Европейският съюз ще заплаши Гърция с изключване от Шенгенското споразумение като цитира висши чиновници в Европейската комисия. Според тях това е единственият начин да се притисне Атина да спазва задълженията си и да охранява външните граници на Европейския съюз. “Гърция е ахилесовата пета на Шенгенското споразумение и без съмнение най-неспособният член на Европейския съюз”, пише изданието.
    Според източниците, които не се назовават поименно, която и да е страна би се затруднила, ако е подложена на бежански натиск като този по гръцките острови. “Но невъзможността й да си затвори границите и да регистрира всички, които търсят убежище превърна в пародия принципа, че първата страна, в която влизат имигрантите е тази, която е отговорна за съдбата им”, се казва в статията. Вместо това, Атина позволява на имигрантите да продължат пътуването си и да станат проблем за някоя друга държава.
    “Това неспазване на задълженията си на член на Европейския съюз е основната причина, поради която Шенгенското пространство се разпада”, заключава Financial Times.
    Преди седмица друго британско издание Daily Mail съобщи, че се подготвя създаването на мини-шенгенска зона, в която няма да участват Гърция, Италия и Испания.
  

Категории: Гърция Шенгенско споразумение Европейски съюз имиграционна вълна бежански поток външни граници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus