Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейското дилетантство на СИРИЗА създаде проблеми на гръцките ценни книжа

04 Февруари 2015 / 19:02:31  GRReporter
941 прочитания

Непрекъснатите срещи на гръцкия премиер Алексис Ципрас и финансовия министър Янис Варуфакис и успокоителните им думи след тях очевидно не са убедителни за финансовите пазари. Страховете на инвеститорите са породени от вероятността Гърция да остане без финансиране в случай, че Европейската централна банка не позволи издаването на допълнителни облигации в размер на 10 милиарда евро.

Показателно е, че днешният търг на държавни бонове с 6-месечен срок на падеж завърши при изключително ниско търсене - най-ниското през последните 9 години, като лихвите по тях скочиха до особено високи нива.

От днешния търг Гърция успя да извлече 813 милиона евро с лихва 2,75 на сто. За сравнение на предишния търг, който се проведе на 7 януари лихвата бе 2,30 на сто.

В същото време търсенето за гръцкия държавен дълг бе много ниско. Покриването на предложената на търга стойност достигна до най-ниско ниво от 2006 насам. То спадна до 1,3 пъти, докато през януари бе 1,58.

Днес гръцкият премиер след срещата му с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. След края й изявления направи само той и посочи, че „разговорите се движат в правилната насока”. Източници от Еврокомисията, според които по време на дискусията Жан-Клод Юнкер е изслушал внимателно позициите на Алексис Ципрас по различни въпроси отказаха да ги коментират.

Следващата среща на гръцкия премиер бе с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Тя се проведе по-малко от седмица след първия им разговор в Атина. В изявленията пред медиите Ципрас посочи, че „споразумение (с европейските партньори на Гърция) все още няма, но се намираме на правилния път за едно устойчиво решение”.

От своя страна Мартин Шулц заяви, че „диалогът е основа за консенсус и конструктивни решения”.

Следващата спирка на гръцкия премиер бе в Париж, където се срещна с френския президент. По време на общите изявления след продължилата два часа среща Франсоа Оланд  заяви, че страната му е солидарна към Гърция и ще покажа това през следващите дни и веднага след това подчерта, че страните – членки на ЕС трябва да спазват ангажиментите, които са поели към своите партньори.

Отговорът на Алексис Ципрас бе, че Гърция не представлява заплаха за Европа, а шанс, който трябва да бъде оползотворен. Той определи предложението на правителството си за уреждането на държавния дълг като „реалистично” и допълни, че „в Европа няма собственици и наематели, а съквартиранти и всички страни трябва да работят интензивно за общото европейско бъдеще”.

Докато Алексис Ципрас се намираше в Брюксел, гръцкият финансов министър се срещна с президента на Европейската централна банка във Франкфурт. И в този случай изявления направи само гръцката страна. Янис Варуфакис заяви, че разговорът помежду им е бил конструктивен и му дава кураж за бъдещите му действия.

Световните медии обаче съобщават, че Европейската централна банка не гледа с добро око на предложението на Варуфакис за „интелигентно дългово инженерство”.

В късния следобед Международният валутен фонд опроверга появилата се в медиите информация, че ще преговаря с Гърция вероятна промяна на рамката за решаване на проблема с държавния дълг. „Съществува договорена рамка за управлението на дълга в текущата спасителна програма. Не е имало дискусия с ръководството относно промяна на тази рамка, заяви представител на фонда.

В същото време международната информационна агенция Ройтерс публикува документ на германското правителство, който представя позицията на страната на утрешното заседание на Euroworking Group. От него става ясно, че Берлин няма да приеме Гърция да не изпълни предвидените в меморандума за икономическа помощ условия и призовава Атина да обещае, че ще изплати задълженията си към страните – членки на еврозоната, Европейската централна банка, Фонда за икономическа помощ и Международния валутен фонд.

По-малко от час след изтичането на информацията германското финансово министерство потвърди достоверността на документа.

Категории: Политика СИРИЗА Алексис Ципрас Янис Варуфакис Жан-Клод Юнкер Марио Драги държавни облигации финансови пазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus