Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Финландците са най-големите врагове на Гърция

12 Юли 2015 / 11:07:28  GRReporter
1090 прочитания

Според социологическо проучване на британската агенция YouGov, финландското обществено мнение е изключително враждебно настроено към каквито и да било отстъпки за Гърция и особено към облекчаване на гръцкия дълг. Новоизбраното финландско правителство е заплашено от разпадане в случай на отстъпки към Атина.

Според проучването на YouGov, финландците са най-яростните критици на Гърция в сравнение с гражданите на пет други европейски страни. Те силно се противопоставят на идеята за облекчаване на гръцкия дълг, като дори надминават в това отношение германците.

В момент, когато Европа решава в Брюксел съдбата на Гърция, данните от проучването показват, че финландското правителство трябва да се справи с крехкото равновесие както в управлението на страната, така и в общественото мнение, за да може да бъдат направени някакви отстъпки на Гърция.

Проучването е осъществено между 6 и 10 юли, тоест след референдума, и в него са участвали 6818 души.

73% от финландците са обвинили гръцкото правителство и неговите предшественици за днешните проблеми на Гърция. В Дания този процент е 70%, в Швеция - 65%, в Германия -  59%, във Великобритания - 38% и във Франция - 33%.

Успоредно с това, 74% от финландците заявяват, че кредиторите трябва да настояват за спазване на договорените първоначално условия. Само 14% смятат, че условията трябва да се предоговорят и да се намали дългът на Гърция. В Дания този процент е 64%, в Германия - 61%, в Швеция - 53%, във Франция - 41%, и във Великобритания - 38%. 

Особено отрицателно настроен след вчерашното 9-часово заседание на Eurogroup беше финландският министър на финансите Александър Стуб. Той потвърди информациите, че Хелзинки се противопоставя на нови кредити за Гърция.

Тимо Сойни, чиято партия "Истински финландци" на изборите през април развяваше знамето на Grexit, а сега участва в коалиционното правителство, е човекът, който блокира с вето Гърция на вчерашното заседание. Чрез Александър Стуб популистът заплаши да напусне правителството, в случай, че бъде даден трети спасителен пакет на Гърция.

Така финландският парламент няма да даде зелена светлина на министъра на финансите да договори нов пакет с помощ за Гърция.

Правилникът на Европейския стабилизационен механизъм ESM дава обаче възможност да се преодолее ветото на Финландия.

Категории: Тимо Сойни Александър Стуб Финландия обществено мнение социологическо проучване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus