Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Fitch: Сериозен риск за фалит на Гърция без перспектива за бързо възстановяване

28 Март 2015 / 12:03:18  GRReporter
956 прочитания

Агенция Fitch Ratings намали дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция с 3 единици – от В на СCC, а краткосрочният беше намален от  B на C.

Агенцията мотивира решението си  с липсата на достъп до пазарите, несигурните перспективи що се отнася до навременното превеждане на траншовете от европейските институции, и проблемите с ликвидността, които изпитва гръцката банкова система. Всички тези фактори упражняват голям натиск върху финансирането на гръцкото правителство.

От Fitch отбелязват, че се очаква правителството да устои на проблемите с ликвидността, без да наруши задълженията си по отношение на погасяването на дълга, и подчертават, че повишените рискове са довели до намаляването на кредитния рейтинг.

Голямото изтичане на влогове от гръцките банки (смята се, че от края на ноември те са намалели с 15%) увеличава натиска върху гръцката икономика.  Индикаторът на банковата система на Fitch за Гърция е В, което означава слаба кредитоспособност.

От агенцията отбелязват, че има риск от налагане на капиталов контрол, за да се ограничи изтичането на влогове от банките в страната. Именно този риск е довел до понижаване на Country Ceiling до В-, отбелязват от Fitch.

Междувременно, стана ясно, че от Брюксел стопират очакванията на гръцкото правителство за свикване на ново заседание на Eurogroup в сряда, за да бъдат преведени траншовете, необходими за гръцката икономика.

„Нереалистично е да се очаква заседание на Eurogroup  през следващата седмица, би могло да е след две седмици” заяви високопоставен представител на общността за кореспондентката на телевизия Скай Елени Варвициоти.

Както е обяснил той, техническите дискусии в Атина се движат с мъчителни бавни стъпки и с предоставянето на неточни данни. Според него, обсъждането в Brussels Group не трябва да стане само на базата на къс списък от реформи, а на базата на всички точки от програмата, и затова е необходима активна работа в Атина – нещо, което обаче не се случва.

Както подчертават в Брюксел, първо трябва да се даде зелена светлина на реформите от Brussels Group, след това списъкът трябва да бъде обсъден на по-високо ниво, да се даде на EuroWorking Group, и след това дискусията ще стигне до Eurogroup.

„Не искаме хубави думи, искаме процедури, решения, диаграми, цифри” заявяват от Брюксел. 

Отбелязва се, че според Атина списъкът с предлаганите реформи няма да включва рецесионни мерки.

Той включва 18 незабавни мерки с цел събирането на 3,2 милиарда евро тази година, които ще дойдат главно от борбата с укриването на данъци и вноски. По-конкретно, според информациите, списъкът ще съдържа облагане на укритите капитали, борба с контрабандата, лотария с касовите бележки и лицензи за медиите.

Правителствени фактори заявяват, че „няма да натоварват служителите, пенсионерите и хората с ниски и средни доходи” и че реформите за първи път няма да засегнат „обичайните заподозрени”, а ще плащат имащите и притежаващите.

Отбелязва се, че предложенията са остойностени и одобрени от Главния секретариат за обществени приходи.

Според информациите, за 2015 се предвижда първичен бюджетен излишък от 1,5% от БВП, а страната ще има положителен ръст, който ще достигне до 1,4%.

Категории: Fitch кредитен рейтинг намалена кредитоспособност списък с реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus