Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Футболното хулиганство заплашва „Панатинайкос” да остане извън гръцкото първенство

22 Ноември 2015 / 12:11:25  GRReporter
915 прочитания

Отлагането на мача Панатинайкос-Олимппиакос заради факлите, които привържениците на домакините хвърлиха на игрището, доведе до оставка на Янис Алафузос, президент на Панатинайкос. Той направи изявлението в събота вечерта и допълни, че ще предложи и оттегляне на Панатинайкос от шампионата.

„В неделя ще свикам извънредно заседание на управителния съвет на Панатинайкос, на което ще подам оставката си. Ще предложа на борда са проучи дали клубът трябва да продължи да участва в шампионата”, заяви Алафузос.

Дербито от 11-я кръг на гръцкия футболен шампионат между вечните врагове дори не започна, след като привърженици на домакините хвърлиха на игрището запалени факли в момента, когато футболистите на Олимпиакос започнаха да излизат на терена.

Една от факлите улучи Алфред Финбогасон, без да го рани сериозно. Тогава ръководителят на групата на Олимпиакос Савас Теодоридис накара играчите на отбора да се върнат в съблекалните и поиска от реферите да отложат мача.

След около 45-минутна дискусия с полицията беше решено мачът да бъде отложен поради съображения за сигурност.

Панатинайкос е застрашен от служебна загуба с 0:3. Новият спортен закон за борба с насилието предвижда отнемане на точките както от тазгодишния, така и от миналия шампионат.

Междувременно, полицията задържа привърженици на „зелените” заради прояви на насилие преди мача, както и по време на обсъждането дали той да започне. Задържани са около 50 души, 16 от които са оставени в ареста. Трима полицаи са леко ранени.

Панатинайкос публикува изявление, с което осъжда случилото се на мача. В него се казва, че клубът безусловно застава срещу насилието. „Час и половина преди началото на мача с Олимпиакос двама-трима неразумни привърженици на Панатинайкос пристъпиха към изолирани действия и хвърлиха факли по време на излизането на противниковия отбор на терена. Два часа след случката и въпреки, че тя не беше последвана от нищо друго, реферът, в нарушение на правилника, взе решение мачът да не се провежда, като знаеше последиците от това решение. Беше сигурно, че то ще доведе до неприемливи и напълно осъдителни инциденти, които бяха видени от цяла Гърция, и засегнаха както Панатинайкос, така и гръцкия футбол. Искаме да вярваме, че компетентните органи ще разгледат въпроса за напълно погрешното и безотговорно решение на арбитъра”, се казва в изявлението на Панатинайкос.

 

Категории: Панатинайкос Олимпиакос дерби отлагане футболно хулиганство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus