Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Глобалният джихад в полза на гръцкия туризъм

13 Януари 2016 / 14:01:39  GRReporter
1069 прочитания

От пазарите в Русия и Франция, но преди всичко от нагласите на руснаците и французите да пътуват, ще зависят до голяма степен резултатите на гръцкия туризъм през 2016.

Вчерашният атентат в Истанбул, при който загинаха чуждестранни туристи (сред които и германци), потвърждава по един драматичен начин, че тазгодишният туристически сезон ще бъде повлиян от широка гама променливи, които най-вероятно ще се променят често през следващите месеци, като на практика ще правят невъзможни каквито и да било прогнози.

Фактори от туристическия бранш посочват, че пазарите на Франция и Русия ще бъдат „барометърът” на тазгодишното лято. Още повече, че както изглежда се очаква те да действат до известна степен като скачени съдове.

Както обясняват представители на бранша, затварянето на пазарите в Турция и Египет за руснаците, както и на мюсюлманските дестинации в Средиземно море за французите, създават голяма ниша от потенциални клиенти за Гърция. И то защото, както обясняват те, в момента Гърция представлява приоритетна дестинация както за руските, така и за френските туроператори, търсещи места за настаняване на клиентите си, които не могат да отидат в Турция и останалите мюсюлмански страни-дестинации в района на Средиземно море.

Водещ фактор на пазара, който поддържа тесни професионални връзки с френския пазар, описва пред Euro2day.gr размера на тазгодишния залог за гръцкия туризъм и произтичащите от това практически трудности. В момента, както той обяснява, от една страна френските туроператори наистина са доста активни, но същевременно френските туристи изглеждат „парализирани” след терористичните актове в Париж през ноември.

Така например характерен е фактът, според същия източник, че френските туроператори са увеличили с 20%-30% спрямо миналата годинаброя на леглата, които са ангажирали с договори, както и на наличните самолетни билети. Едновременно с това обаче резервациите на френски туристи, които искат да почиват в Гърция през лятото са намалели със 70% в сравнение със същия период на миналата година (януари 2015). Същият опитен познавач на френския пазар подчертава, че «има възможност тази година Гърция да бъде посетена от 400 000-500 000 повече френски туристи, които няма да пътуват в мюсюлманските страни от Средиземноморието».

Тук обаче възникват и трудностите пред гръцкия туризъм да се възползва от шансовете. Характерно е например, както посочва същият източник, че се търсят налични легла в хотели в района на Атика и близките области, но не се намират. А търсенето е за да се използват планираните полети към атинското летище „Елевтериос Венизелос”. Като алтернатива ще бъдат потърсени хотели по големите острови, на първо място Керкира и Кос.

Специалисти в бранша обясняват също така, че броят на руските туристи, които ще посетят страната тази година, ще определи до голяма степен доколко ще се вдигне летвата за гръцкия туризъм на френския пазар. «Ясно е, че от леглата, които няма да бъдат предоставени на руснаци, ще се определи колко повече французи ще привлечем тази година», уточнява специалист.

На журналистически въпрос за това дали има действия, които трябва да бъдат предприети в най-скоро време от страна на гръцкото правителство, за да се улесни идването на повече французи, специалистът уточнява: «За съжаление не. Това зависи изцяло от избора на френските туроператори в съчетание с броя на леглата и цените, които ще предложат гръцките хотелиери».

 

 

 

 

Категории: гръцки туризъм развитие терористични актове туроператори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus