Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Големи щети от проливните дъждове в Гърция

27 Септември 2015 / 13:09:00  GRReporter
1582 прочитания

Лошото време удари половин Гърция от петък следобед до днес – от Кефалония до Солун и от Кавала до Сфакия на остров Крит.

В Солун силната буря започна в събота на обед. Противопожарната служба е получила десетки обаждания за наводнени сгради, пътищата се превърнаха в реки и се образуваха километрични опашки от коли. 


На летище Македония паркингът се превърна в безкрайно езеро, в което автомобилите не можеха да се движат.

От покрива на спортната зала в Микра започна да тече вода малко преди мача между ПАОК и Дукас по хандбал. Наложи се да се слагат кофи, които да събират водата.

Проливният дъжд предизвика проблеми и в Неа Перамос до Кавала. Наводнени бяха къщи, а пътищата заприличаха на реки. Противопожарната служба беше викана да отводнява наводнените сгради. До момента няма ясна картина за предизвиканите щети. Валежите предизвикаха повреди и по пътната мрежа на областта. 

Бурята премина и през Гитио, където преля сухата река Ксирия. Две централни улици се превърнаха в бурни реки, а голяма част от търговския център на града беше наводнена. Бурята спря, когато нивото на водата по улиците беше достигнало критичната си точка и заплашваше да наводни магазините по улиците.

Повече от 60 туристи, които се намираха в ждрелото Самария до Ханя на остров Крит бяха блокирани, след като бурята ги завари в центъра на резервата. По препоръка на охранителите те бяха принудени да се върнат на изходния пункт, тъй като силните потоци, образувани от дъжда, не позволяваха преминаване на ждрелото.

В Сфакия на остров Крит дъждовете предизвикаха свлачища, а плажът на Лутро почервеня от калта. Намиращите се в Агия Румели имаха възможност да видят и торнадо, образувало се в морето.

Изчисляват щетите от бурята на остров Кефалония

На остров Кефалония изчисляват щетите, предизвикани от бедствието. Най-големи са разрушенията в Каравомилос, Сами и по пътя към пещерата Мелисани, където бурята разруши моста и туристите могат да стигнат до нея само пеша. 

Пожарната и полицията се намесиха, за да освободят над 90 души, които не можеха да излязат от автомобилите си или къщите си заради наводненията. От събота сутринта екипите описват щетите, а на острова е обявено бедствено положение.

Къде още ще удари бурята?

Днес се очакват дъждове и бури в Централна и Източна Македония, Тракия, северно и североизточно Егейско море, в централната част на страната и на Крит.

Температурите ще се движат между 12 и 24 градуса в Северна Гърция, от 16 до 26 градуса в централната част на страната, от 17 до 28 градуса в останалите континентални райони, от 18 до 27 градуса по егейските острови. В източно Егейско море и по Додеканезите температурите ще са с 2-3 градуса по-високи.

В централната и северната част на Егейско море ще духат ветрове от север, умерени, със сила 4-5 степен по скалата на Бофор. Вечерта ще се усилят до 6 степен. В южната част на Егейско море ще духат умерени западни ветрове, със сила 4-5 степен. Вечерта в Либийско море ще духат силни ветрове с 6 степен по скалата на Бофор. В Йонийско море ще духат умерени северозападни ветрове със сила 4 степен.

Категории: бури наводнения ветрове торнадо щети Солун Кефалония Кавала Крит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus