Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Големите туроператори искат клауза “драхма” в новите договори

28 Май 2015 / 16:05:45  GRReporter
1315 прочитания

Големи чуждестранни туроператори искат в договорите, които ще подпишат с гръцките хотелиери за сезон 2016, да бъде въведена клауза „драхма“.

Натискът на представителите на чуждестранните компании напомнят практиката, следвана от тях срещу гръцките хотелиери приблизително по същото време през 2012. Тогава продължителната политическа и икономическа несигурност, в съчетание с провеждането на избори на два пъти, предизвика появата на сценарии за излизане на страната от еврозоната. В резултат на всичко това представители на чуждестранни туристически агенции оказваха натиск при подписването на договорите да бъде въведена клауза „драхма“. Сега под предлог, че съществува несигурност поради забавянето при сключването на споразумение с кредиторите, те отново искат да се презастраховат в случай, че Гърция се върне към националната си валута.

В други случаи чужденците се съгласяват да подпишат договори без клауза „драхма“, но искат от гръцките хотелиери да се нагърбят с всички разходи при влизането на чужда валута в страната или и с разходите от въвеждането на евентуални нови данъци. От своя страна хотелиерите, които в други години по това време вече започваха да подписват договори за следващия туристически сезон, тази година не могат да стартират тази процедура, тъй като не знаят какви ставки ДДС ще бъдат определени за гръцкия туристически пакет през 2016. В свое изявление Съюзът на гръцките туристически дружества е препоръчал на хотелиерите да забавят подписването на договорите, докато не бъде окончателно завършено споразумението на гръцкото правителство с кредиторите. Във всеки случай обаче, козовете на гръцките туристически дружества в преговорите им с чужденците при подписването на договорите са по-малко от минали години поради още една причина. И това е фактът, че поради липсата на ликвидност и достъп до финансови капитали от местния пазар, те зависят пряко за покриването на финансовите си задължения от предварителните и редовни плащания на чуждестранните фирми.

Туристическа банка

За да бъде преодолян проблемът с намирането на финансиране и ликвидност Съюзът на гръцките туристически дружества е включил в своите институционални искания създаването на Туристическа банка със специална инвестиционна цел, подобно на австрийската Τourismus Bank, създадена през 1947 с подкрепата на австрийското правителство като банка със специална инвестиционна цел. Според предложението, туристическата банка може да е дъщерна на четирите най-големи гръцки банки, вероятно и с участието на Съюза на гръцките туристически дружества, но и на съответната австрийска Τourismus Bank с малък дял, която ще бъде консултант.

Съюзът на гръцките туристически дружества смята, че общият размер на инвестициите (частни и държавни) в областта на туризма трябва да достигне около 11,5 милиарда евро за периода 2015-2018. Те могат да бъдат подпомогнати с предоставянето на публични средства от Националната стратегическа референтна рамка на обща стойност 3 милиарда евро. Освен това Съюзът смята, че новият закон за растежа може да подейства като катализатор на частните инвестиции за подобряване на местата за настаняване с предоставянето на 2 милиарда евро, които ще доведат до участие на частниците в размер на 8 милиарда евро.

 

 

Категории: чуждестранни туроператори клауза драхма гръцки хотелиери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus