Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Голям срив в приходите на гръцкия бюджет

11 Януари 2015 / 16:01:52  GRReporter
1485 прочитания

Политическата нестабилност и страхът  от утрешния ден у данъкоплатците водят до намаляване на приходите на гръцкия бюджет.  Според Министерството на финансите това се дължи на намаляването на броя на длъжниците към данъчните служби и осигурителните каси, желаещи да се включат в разсроченото плащане на 100 вноски, на намалените приходи от единния данък върху недвижимите имоти, както и на неуспеха при уреждането на задълженията на осигурителните каси.

Гражданите очакват да видят как ще се развият политическите събития, защото тезите на двете основни партии за данъчното облагане са диаметрално противоположни. СИРИЗА твърди, че ще отмени единния данък върху недвижимата собственост, както и че ще има облекчения при просрочените кредити. Нова Демокрация от своя страна признава трудностите, но освен някои едностранни инициативи (като режима на стоте вноски) избягва да засяга темата.

Намаляването на приходите засяга и преговорите с кредиторите на Гърция, защото се увеличава финансовият дефицит. Бъдещото икономическо ръководство на страната ще трябва да вземе не само нови мерки, но и да обслужва заплати, пенсии и оперативни разходи. И това при положение, че няма да е преведен новият транш от кредиторите.

Седемте висящи проблеми


1.
 Единният данък върху недвижимите имоти

Според съществуващите разпоредби, той се внася на шестмесечни вноски. До избора на ново правителство не е ясно кога ще е окончателното плащане за 2015. Не се знае и дали ще бъде намален данъкът за онези, които притежават необитавани или неелектрифицирани имоти, както обеща правителството. Държавата трябва да събере от данъка 3,2 милиарда евро.  Отбелязва се, че в предизборни периоди няма практика да се изпращат данъчни известия за плащане на данъците. Нещо подобно се случи през 2012, и в резултат на това собствениците на имоти се изправиха пред плащане на данък за общо 3 години.

СИРИЗА предлага да бъде отменен единният данък имотите и да се възвърне данъкът за големи имоти.

2. ДДС

Не се знае дали ще бъде приложен увеличеният коефициент за хотелите. Тази мярка беше обещана на тройката от Гикас Хардувелис, за да бъде намален финансовият дефицит през 2015.

3. Акцизите

Правителството обеща на тройката увеличаването на акцизите върху цигарите, както и въвеждането на данък „лукс”. И за тази мярка не се знае кога и дали ще бъде приложена.

4. Островите

Тройката поиска отмяна на намалените с 30% коефициенти на ДДС, които важат на островите в Егейско море плюс Крит. Коефициентите възлизат на 5%, 9% и 16%. Ако бъдат отменени, ще бъдат заменени с важащите в цяла Гърция коефициенти 6,5%, 13% и 23%

5. Освобождаването от данъци

Тройката настоява за отмяната на повече от 700 причини за освобождаване от данъци, които важат при облагането на домакинствата и фирмите, прехвърлянето на недвижима собственост, наследствата, дарения от родители, при ДДС,  данъците върху автомобилите и акцизите. Всички те струват на държавата 3,614 милиарда евро.

6. Данъчните декларации

Тази година се очаква промяна в данъчните декларации за повечето данъкоплатци, плюс регистрираните земеделци, работещите на трудов и на граждански договор едновременно, както и за получаващите приходи от наеми. Декларациите на физическите лица ще се внасят до 30 юни. Данъкът ще се внася на 3 двумесечни вноски, като първата ще се внася в края на юли.

7. Уреждане на дълговете

До 31 март 2015 длъжниците към държавата могат да се включат в режима за уреждане на дълговете им на 100 вноски. След тази дата те ще трябва да уредят задълженията си на 12 вноски..

Политическата несигурност кара длъжниците към държавата да изчакват избора на ново правителство. Според данните на Министерството на финансите само 160 000 длъжници са внесли заявления за плащане на задълженията на 100 вноски, а очакваната сума е 1,6 милиарда евро. От тях около 135 000 вече са започнали да плащат и са внесли около 100 милиона евро.

Повечето длъжници предпочитат да платят на 12 или на 24 вноски.

Според данните новите краткосрочни задължения, възникнали в периода януари-ноември 2014 възлизат на 12,5 милиарда евро. Това показва неспособността на данъкоплатците да покриват задълженията си.

 

Категории: данъци данъкоплатци бюджет срив на плащанията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus