Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Граждани, бизнес и политици очакват решението на Ципрас

25 Юни 2015 / 10:06:41  GRReporter
968 прочитания

Разгорещените преговори в Брюксел провокират дискусии в Гърция. Часовникът отмерва малкото останало време, в което премиерът Алексис Ципрас трябва да вземе финалното си решение, а коалицията на СИРИЗА  и Независимите гърци вече се намира пред първия си голям разрив. Той се очаква да се случи в днешното поименно гласуване на проектозакона за отдаването на гръцко гражданство, който Независимите гърци се готвят да не подкрепят по идеологически съображения, свързани с възможността то да се дава на децата на имигранти. Въпреки че по същество опасност за неприемането на закона не съществува, тъй като в негова подкрепа ще гласуват депутатите от СИРИЗА, Потами и ПАСОК, от Нова демокрация , както и от ПАСОК подчертават, че правителството вече губи парламентарното си мнозинство.

В същността си това за момента не създава проблем на управляващите, но със сигурност показва какво би се случило, когато вероятното споразумение бъде внесено за гласуване в парламента. В случай, че позитивните вотове на днешните коалиционни партньори не надхвърлят 151, това със сигурност ще провокира скоростни политически събития.

Сценариите, които се дискутират в политически и журналистически кръгове в Атина са много и никой от тях не може да бъде изключен. Като най-вероятно се определя съставянето на правителство на националното спасение от настоящия парламент. Следват провеждането на предсрочни избори или референдум, както и смяна на коалиционния партньор от страна на СИРИЗА. До момента правителството отхвърля всички сценарии.

От своя страна лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас конкретизира предложението си за постигане на национално съгласие, като подчерта нуждата от смяна на правителството без избори. В интервю за списание Crash той допълни, че в този кабинет не трябва да участват нито той, нито и настоящият гръцки премиер. „Ако г-н Ципрас загуби парламентарното си мнозинство не би било правилно той да продължи да е премиер. И във всички случаи моята цел не е да вляза в правителство, което ще възникне от настоящия парламент. Проблемът е, че не може да се свикат избори незабавно, защото страната не може да понесе това. А ако г-н Ципрас загуби парламентарното мнозинство единствената възможност, която му остава е да пристъпи към споразумение с Европа с подкрепата на депутатите от СИРИЗА, които са съгласни и с нашата подкрепа. Така може да възникне правителство, което ще задейства всичко това”, отбеляза бившият премиер. Според източници тази негова позиция намира поддръжници сред много представители на останалите партии.

Андонис Самарас е спряган и като водач в опитите за създаване на проевропейски фронт с участието на всички политически сили, които са за оставането на Гърция в зоната на еврото. В тази връзка с особен интерес се следят последователните му срещи с бившите премиери на Гърция – Костас Караманлис, Костас Симитис и вероятно с Лукас Пападимос през следващите дни. Според непотвърдени сведения в случай, че се обявят предсрочни избори – в резултат на непостигане на споразумение или при постигане, но невъзможност то да бъде прието от парламента – не е изключено проевропейските партии да участват тях като единна коалиция.

След снощния неуспех да бъде постигнато споразумение сценариите за предсрочни избори се възобновиха и някои дори посочват като вероятни дати 26 юли и 2 август.

Мнозинството от гръцките партии са категорични, че провеждането им могат да имат само негативни последствия за страната, но въпреки това вероятността те да се случат не трябва да бъде изключена. Някои източници твърдят, че Алексис Ципрас може да обяви избори дори ако парламентът гласува вероятното споразумение без никакви проблеми. Целта му в този случай ще е да засили своята позиция и да поднови доверието на избирателите в своето лице.

В същото време много коментатори смятат, че вероятното споразумение ще получи положителния вот на депутатите от СИРИЗА, но не и на коалиционния партньор – Независимите гърци. В резултат на това те може да бъдат заменени в правителствената коалиция от друга малка партия – Потами и дори ПАСОК.

Но дори ако гласуването в парламента премине гладко и споразумението получи вота и на двете управляващи партии, отново ще има промени. Анализаторите са категорични, че ще последва ремонт в състава на кабинета с отстраняване на министрите, чиято работа се смята за незадоволителна, както и на онези, за които се предполага, че ще осуетят прилагането на споразумението. 

Категории: Политика преговори между Гърция и кредиторите Алексис Ципрас споразумение с кредиторите коалиционен партньор Независими гърци проевропейски фронт предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus