Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Grexit ще е началото на края на еврозоната

04 Февруари 2015 / 14:02:00  Анастасия Балездрова
1437 прочитания

Маратонът на гръцкия премиер и финансовия министър в европейските столици е в пълен ход. След срещата на Алексис Ципрас с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Янис Варуфакис с управителя на Европейската централна банка Марио Драги, всички погледи са насочени към Берлин и предстоящите им разговори с германския канцлер Ангела Меркел и финансовия министър Волфганг Шойбле. 

До момента няма яснота около вероятността от ново споразумение с кредиторите на Гърция, докато в същото време страната разполага с ограничени средства, за да покрива своите нужди. Не са малко анализаторите, които се опасяват, че Атина може да се озове пред опасността от спиране на плащанията.

За това какво може да се очаква от действията на новия гръцки кабинет и доколко кредиторите са готови да отстъпят пред тях GRReporter разговаря с доцента по политически науки в катедрата по политология и публична администрация в Атинския университет и изследовател в Гръцката фондация за европейска и международна политика Димитрис Сотиропулос.

Новото гръцко правителство избра по-твърда линия към европейските партньори. Докъде може да стигне и коя може да бъде границата на отстъпчивостта на кредиторите?

Играчът, който се намира в неблагоприятна позиция не може да поддържа твърда линия за дълъг период от време. В края на март гръцкото правителство ще трябва да изплати лихви по заемите, заплати, пенсии, сметки за функционирането на държавните институции и други разходи. Необходимата за това сума е три пъти по-висока от  събраните до момента приходи от данъци. В същото време, същото това правителство не е в състояние да вземе заеми от международните пазари на капитал.

Според Вас, може ли да се стигне до Grexit?

Не, защото освен икономическата катастрофа на Гърция, която ще предизвика, на ниво символика, но и в същността си, Grexit  ще означава оттегляне, ако не и начало на разпадането на еврозоната.

Доколко икономическият проблем на Гърция оправдава опитите за промяна на геополитическата насоченост на страната?

Не ги оправдава. От друга страна, като изключим няколкото ходове за отвличане на вниманието (посещението на посланика на Русия в правителствената резиденция и срещата с премиера и публичният израз на недоволство за начина, по който бе взето последното решение на ЕС срещу Русия) нямаме съществено изместване на Гърция в геополитически план. Така или иначе оборудването и боеприпасите на гръцките военни сили зависят и ще продължат да зависят от НАТО.

Правителствената коалиция се състои от две партии с различни позиции по почти всички въпроси. Докога смятате, че ще продължи да ги свързва техният евроскептицизъм?

Общото между тях е стремежът за сключване на ново финансово споразумение с кредиторите. Този стремеж ще се осъществи в даден момент. След това е вероятно да започнат разногласия между правителствените партньори.

Резултатите от изборите показаха, че по-голямата част от гласоподавателите подкрепиха евроскептични партии. Как може общественото мнение в Гърция да се върне отново към проевропейска позиция?

Може да се завърне към нея след много дълъг период от време и след сключването на ново финансово споразумение с кредиторите на страната, по силата на което очевидно належащите структурни реформи в Гърция ще бъдат свързани с облекчаване на много строгата програма за бюджетни съкращения, която бе приложена в периода 2010 - 2014. 

Категории: Политика правителство кредитори ново споразумение геополитическа насоченост Grexit
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus