Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците „изкупуват“ Лондон

26 Октомври 2015 / 18:10:20  GRReporter
1364 прочитания

На минимум 1,5 милиарда евро се изчислява стойността на недвижимите имоти във Великобритания и Германия, придобити от гърци–частни инвеститори през годините на икономическата криза и по-конкретно от 2010 до края на 2014. Става дума за онези собственици, които ще се озоват на мушката на данъчните власти в рамките на усилията за облагане с данъци на недвижимото имущество на гърците в чужбина.

Според изчисления на представители на пазара, по време на кризата и особено между 2010 и 2012, гърци са инвестирали минимум 1 милиарда евро в недвижими имоти в Лондон. Британската столица е едно от предпочитаните места за гърците, избрали да вложат парите си в чужбина, изтегляйки ги от местните си влогове. Нека припомним, че само през 2012 брокерски къщи във Великобритания, като Savills, изчислиха, че гърците са вложили минимум 300 милиона евро в недвижими имоти в Лондон. Пиковият момент е бил през първата половина на 2012, когато покупките на недвижими имоти от гърци са се увеличили с 50% на годишна база поради политическата нестабилност в Гърция, предизвикана от проведените два пъти в рамките на една година избори.

Съответно на немския пазар на недвижими имоти местни медии, базиращи се на данните от немски агенции за недвижими имоти, изчисляват, че гърците притежават дял от порядъка на 5% от всички чуждестранни инвеститори. Въз основа на наличните данни това означава сума от порядъка на 65 милиона евро средно годишно за последните 5 години. А това от своя страна означава, че за периода 2010-2014 гръцки инвеститори са вложили минимум 325 милиона евро в немския пазар на недвижими имоти.

При всички случаи обаче облагаемата стойност е много по-голяма, тъй като инвестиции са реализирани и в годините преди 2010, при това не само във Великобритания и Германия, но и в други европейски страни, като Франция, Швейцария и Италия, които също са популярни дестинации за инвестиции на гръцките капитали. Също така трябва да се има предвид, че недвижимите имоти, придобити в периода 2010-2012 във Великобритания и Германия, днес струват много повече поради ръста на цените на имотите в тези държави през последните години.

Във всеки случай според фактори на пазара, обявеното намерение тези имоти да бъдат обложени с данък, по подобие на въведения от бившия италиански премиер Марио Монти, ще навреди на усилията за увеличаване на държавните приходи. Както посочва пред вестник „Катимерини“ Павлос Анастасиадис, ръководител на британската агенция за недвижими имоти Ellune Property, след въвеждането на капиталовия контрол в Гърция появата на нови инвеститори на британския пазар на недвижими имоти на практика е сведена до нула.

Междувременно мнозина се опитват да продадат имотите, придобити през изминалите години, за да капитализират сериозните печалби, натрупани през въпросния период. Повечето от тях обаче бързат да инвестират печалбите си в други недвижими имоти в Лондон, носещи по-добри приходи, дори и да става дума за по-малки като площ или за намиращи се в по-евтини райони на британската столица имоти.

И както подчертава пред същия вестник Константинос Фолбах от агенция Immoconsult, специализирана в намирането на недвижими имоти в Германия за гръцки инвеститори, «капиталовият контрол вече е прекъснал тази дейност, освен ако не става дума за хора, притежаващи депозити в чужбина или имоти в други държави, които могат да продадат».

 

 

 

 

Категории: гръцки инвеститори недвижими имоти Лондон Германия криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus