Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците се съмняват, че СИРИЗА ще изпълни предизборните си обещания

28 Февруари 2015 / 10:02:20  GRReporter
894 прочитания

 С 22% са намалели онези, които вярват, че правителството ще спази предизборните обещания, показва социологическо проучване. То е проведено от Университета Македония по поръчка на телевизия Скай и беше излъчено в новинарската емисия на канала. 

Успоредно с това се увеличава процентът на запитаните, които отговарят, че „вероятното излизане на Гърция  от еврозоната” ги плаши. В началото на февруари 35,5%  от анкетираните са отговорили, че се страхуват от Grexit, 9,5% са изпитвали надежда, у 22% такова развитие на събитията не е предизвиквало никакви чувства, а 33% не са вярвали, че това ще се случи.

В последното проучване страхуващите се са вече 42,5%, 14,5% изпитват надежда, 23,5% - никакви чувства, а 19,5%  са отговорили с „не вярвам това да се случи”.

Общественото мнение относно избора на Прокопис Павлопулос за президент е разделено- 45%  не го одобряват, а 43% го одобряват.  

Мнозинството от запитаните - 62%, определя изявлението на Панос Каменос, че „обществото ще се взриви, ако не получим онова, което искаме” като „лошо” и само 24% го одобряват.  

Що се отнася до критиката на Манолис Глезос към правителството, 55,5% от анкетираните са съгласни с казаното от него, като 25,5% от одобряващите смятат, че все пак не е трябвало да я изказва публично. 33% я определят като необоснована.

 
56%  от запитаните определят като успех четиримесечното удължаване на програмата. За 24% то е неуспех, а 20% не могат да го определят.

Друго социологическо проучване – на Metron Analysis за вестник Параполитика, проведено след споразумението с Eurogroup, показва че СИРИЗА има 23,8% преднина пред Нова демокрация сред избирателите.

Ако изборите бяха днес,  за СИРИЗА биха гласували 42,1% от избирателите срещу 18,3% за Нова демокрация. На трето място е Потами с 5,7%, а на четвърто – Златна зора с 5,3%. Комунистическата партия ги следва с  4,1%, Независимите гърци - с 3,8% и ПАСОК - с 3%. След тях се нареждат Съюзът на центристите с 2,5% Движението на демократите социалисти – с 1,4%.

На въпроса „Какво би било разпределението на гласовете ако изборите  бяха днес?” анкетираните отговарят по следния начин: 47,6% от гласовете ще получи СИРИЗА, 20,7% - Нова демокрация, 3,4% - ПАСОК, 4,3% - Независимите гърци, 5,9%- Златна зора, 4,8% - Комунистическата партия, 6,4% - Потами, 2,8% - Съюзът на центристите, 1,6% -Движението на демократите социалисти, 1,3% - Антарсия.

Що се отнася до преговорите с европейците , 68% от участниците в проучването са доволни от тях, а 23% смятат, че правителството е допуснало грешка. Седем от всеки десет анкетирани се обявяват „за” споразумението с Eurogroup.

Успоредно с това, 76% оценяват положително свършеното до момента от правителството, а 18% дават отрицателна оценка.

55% от анкетираните смятат, че Алексис Ципрас е подходящ за премиер, а Андонис Самарас събира само 13% от предпочитанията.

81%  се обявяват „за” оставането на Гърция в еврозоната, а 15% подкрепят връщането към драхмата.

 

Категории: социологическо проучване правителство предизборни обещания СИРИЗА Алексис Ципрас споразумение с Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus