Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците все повече се доверяват на интернет за пазаруване

05 Декември 2015 / 17:12:23  GRReporter
635 прочитания

Все повече гърци купуват стоки от мрежата. Дори и при условията на криза, тази година те са похарчили повече пари. Показателно е, че средната стойност на онлайн покупките се е увеличила с 10% през 2015 в сравнение с 2014. В противовес на кризата и на капиталовия контрол – или може би тъкмо заради тези фактори, гърците ще продължат и през 2016 да се обръщат към електронното пазаруване.

Един от всеки двама потребители вярва, че онлайн пазаруването в Гърция ще се увеличи през 2016, показва годишното проучване на електронната търговия в Гърция на Лабораторията за електронна търговия ELTRUN към Икономическия университет в Атина.

Според проучването, 43% от гърците смятат, че покупките онлайн ще се увеличат догодина, а само 19% са на обратното мнение.

Развитието на електронната търговия през 2015 в сравнение с 2014 е видимо. С 5% са се увеличили категориите продукти, купувани по електронен път. Освен това, за 25% от потребителите покупките в мрежата представляват над 50% от общото количество на покупките им. През 2014 това е било така само за 9% от онлайн потребителите.

Тазгодишното проучване показва ясно тенденцията за използване на смартфоните при онлайн пазаруването – 32% от анкетираните използват приложения за улесняване на пазаруването, а 11% инсталират приложения, засягащи промоциите на различни стоки.

За първи път мобилните телефони са надминали лаптопите. 89% от анкетираните са посочили телефоните си като начин за свързване с интернет, а персоналните компютри са чак на четвърто място с 60%.

И в Гърция вече се формира многоканално (multichannel) поведение на потребителите. 33% от тях правят стандартните си покупки, след като първо са потърсили в мрежата. 16% от онлайн пазаруването се осъществява, след като потребителите първо посетят магазините.

Главните източници за информиране преди пазаруване онлайн са страниците за сравнение на цените (72% срещу 63% през 2014), уебсайтовете на компаниите (62%) и страниците с ревюта (52%).

Трите главни причини за онлайн пазаруване са свързани с цените и промоциите: намирането на най-добри цени (66%), прякото сравнение на цени/продукти (53% срещу 39% през 2014), лесното намиране на промоции (38% срещу 30% през 2014).

Проблем е доставката на стоките, поръчани онлайн. 19% от анкетираните твърдят, че разходите за доставка обикновено са големи в сравнение със стойността на продукта.

Сред категориите продукти/услуги, закупени през първите 9 месеца на 2015 онлайн, на първите две места са пътуванията и ваканциите, а аксесоарите и оборудването за компютри са се изкачили от четвърто на трето място.

Сред основните причини за използване на интернет през 2015 са и две услуги, подпомагащи онлайн пазаруването – проучването на онлайн пазарите и сравнението на цените (74%) и онлайн банкирането (57%), което отбелязва увеличение с 14% в сравнение с 2014, главно заради капиталовия контрол.

Гърците използват широко социалните медии. 41% отбелязват с like определени марки стоки. Но влиянието на тези медии върху поведението на потребителите все още е ограничено – само 23% вероятно ще купят продукт, който са харесали в социална медия.

Основните характеристики на електронните магазини, които влияят положително на доверието на клиентите, са: сигурният начин на плащане (46%), ниски цени и промоции (42%), бърз и лесен за навигация сайт (37%), ясни условия на ползване (35%), добри отзиви в сайтове/блогове (32%).

 

Категории: електронна търговия онлайн пазаруване тенденции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus