Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гърция депозира искането за 6-месечно удължаване на спасителната програма

19 Февруари 2015 / 11:02:26  GRReporter
777 прочитания

Гръцкото министерство на финансите официално депозира в Брюксел искане за 6-месечно удължаване на спасителната програма, което ще влезе в сила от 1 март до 31 август 2015. По този начин ще бъдат обезпечени облигациите, които притежава Европейската централна банка и чийто падеж изтича през юли и август.

Новината бе потвърдена лично от председателя на Eurogroup Йерун Дайселблум в официалния му профил в Туитър: "Получих от гръцкото правителство искане за 6-месечно удължаване". Днес следобед в Брюксел ще заседава Euro Working Group в присъствието на Дайселблум, за да реши дали гръцкото искане е приемлива основа за преговори. При положителен отговор в следващите дни ще се свика извънредно заседание на финансовите министри от Еврозоната, което може да е и под формата на видео конференция.

    Правителството на Алексис Ципрас и европейските партньори водиха ожесточена битка в последните дни, тъй като едната страна искаше удължаване само на финансирането, а другата страна настояваше, че финансирането трябва да е съпроводено с условия за изплащане на дълга. Формулата я намери Йерун Дайселблум, който писмено предложи на гръцкия премиер да поиска удължаване на Master financial assistance facility of Greece. Така от една страна Ципрас няма да наруши предизборното си обещание, че няма да иска никакво удължаване на мемурандума, а от друга страна европейските партньори ще са гарантирани, че Гърция няма да наруши ангажиментите си. Формално, удължаване на Master financial assistance facility of Greece с два месеца поиска през декември и бившият премиер Андонис Самарас.
    Очаквайте подробности.

 

Категории: гръцко правителство Йерун Дайселблум искане за удължаване на спасителната програма Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus