Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция и Македония засилват двустранното сътрудничество в енергетиката, различията за името остават

17 Декември 2015 / 17:12:38  Анастасия Балездрова
552 прочитания

Гърция и Македония засилват усилията за подобряването на двустранните отношения, заявиха външните министри на двете страни пред медиите след днешната си среща в Атина.

Гръцкият министър Никос Кодзиас заяви, че е разговарял с колегата си Никола Попоски за засилване на сътрудничеството  в областта на икономиката, туризма и европейската перспектива на Македония.

Както той, така и колегата му Никола Попоски посочиха, че една от обсъдените теми е и свързването на Македония с гръцката система от енергийни мрежи. „Нека не забравяме, че Гърция е първа в списъка на чуждестранните инвеститори в БЮРМ. Ние смятаме, че е нужно това сътрудничество да се разшири”, подчерта Кодзиас.

„Гръцките институции разговарят с нас и това е много важна стъпка. Двете страни имаме много общи стратегически интереси и двустранните отношения трябва да се развиват в духа на сътрудничество. С изключение на спора за името и от двете страни на границата имаме интерес за по-добра работа помежду ни”, каза от своя страна македонският външен министър.

Във връзка със спора за името на страната, Никола Попоски разсея създалите се от публикации в чуждестранната и гръцката преса очаквания, че Атина и Скопие може да се намират близо до решение.

„Позициите на двете страни са известни и сме длъжни да констатираме, че те се намират далеч една от друга. И по тази причина трябва да преодолеем планини, за да стигне до решение”, подчерта той.

От своя страна гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви: „Преговорите за името се водят в ООН с помощта на г-н Нимиц. В търсене сме на справедлив консенсус, който да пребори иредентизма и крайния национализъм и да спомогне бъдещата перспектива и на двете страни. Както знаете, преговорите се водят в рамките на ООН и тяхното съдържание не се обявява публично”.

Изявленията на двамата министри можете да чуете тук:

В отговор на въпрос дали македонското правителство ще проведе референдум при евентуална промяна на името на страната, Никола Попоски беше категоричен. „Да, имаме политическия ангажимент да не приемем каквото и да е решение. То не може да въведе промени в конституцията и националните ни черти, ако не бъде подкрепено от гражданите на референдум”.

По време на срещата си двамата министри са обсъдили и бежанската криза и нуждата от засилване на сътрудничеството в тази посока. „Това е въпрос, по който имаме еднакви интереси. Големият проблем е свързан с това, че имигрантите, които пристигат на гръцките острови преминават и на наша територия. Говорим за стотици хиляди души, които са проблем за 10-милионна Гърция,а за нас с 2-милионно население те са още по-голям проблем. Затова трябва всички заедно да подсигурим безопасното и хуманно преминаване на тези хора. Затова и поставихме препятствия на границата си. Целта е те да действат превантивно срещу незаконното преминаване и всички бежанци да бъдат водени към центровете за регистрация. Когато системата за регистрация бъде организирана правилно, тогава  и ние няма да сме принудени да поставяме препятствия. Ние не искаме да има огради по границата между две европейски страни. Този вид граници – с огради не могат да бъдат дългосрочно решение”, каза македонският външен министър, който по-рано днес се срещна с гръцкия заместник-министър за обществения ред Никос Тоскас, с когото е обсъдил въпроси, свързани с разработваното полицейски сътрудничество между двете страни.

В края на общите изявления пред медиите Никола Попоски покани Никос Кодзиас да посети отново Скопие. Днешната му визита в Атина последва визитата на гръцкия външен министър в Скопие на 24 юни, по време на която бяха обявени 11 мерки за изграждане на взаимно доверие между двете страни. Те са свързани със сътрудничество в образованието, културата, търговията, транспортните услуги, енергетиката, вътрешната сигурност, правосъдието и възстановяването на политическите разговори между министерствата на външните работи на Гърция и Македония. 

Категории: Политика посещение на министъра на външните работи на Македония в Атина спор за името засилване на сътрудничеството енеретика Никола Попоски Никос Кодзиас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus