Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция излиза от кризата през 2034

02 Ноември 2015 / 18:11:26  GRReporter
734 прочитания

До 2020 гръцката икономика ще се свива с 0,8 на сто всяка година, а процентът на безработицата ще е много висок. Това е оптимистичният сценарий, който ще се осъществи при липсата на други шокове и при условие, че страната продължи да е част от Еврозоната.

Това се посочва в доклада за 2015 на швейцарската компания Prognos AG, който разглежда различни въпроси, свързани със случващото се в политиката, икономиката и обществото и бе публикуван от германското издание Die Welt.

Авторите на доклада обръщат особено внимание на високия процент на гръцкия държавен дълг. „От 2008 до днес съотношението между дълга и Брутния вътрешен продукт на страната се удвои и достигна до 200 на сто. До 2022 то ще достигне до 245 на сто. Ако не се направи истинско орязване на дълга Гърция няма да може да стъпи на крака”, посочва главният икономист на Prognos AG Микаел Бемер.

Той коментира социалните последствия на кризата и твърди, че е нужно още едно поколение, за да може Гърция да се озове отново в позицията отпреди началото на кризата.  „След 2008 страната загуби 1/3 от икономическата си мощ. Днес 1 от всеки четирима младежи е регистриран в бюрото по труда”, подчертава той.

За разлика от Европейската комисия, която често прогнозира, че се очаква осезаемо подобрение на ситуацията, в доклада се посочва, че Гърция ще успее да повиши своя БВП над 2 на сто и да последва сигурен път на развитие едва през 2020. Очакванията на експертите са, че страната ще може да се върне на нивото отпреди кризата през 2034, а за спадането на процента на безработицата до 10 на сто ще са нужни цели 25 години.

В края на доклада Бемер признава, че в случая с Гърция прогнозите съдържат много голям процент на несигурност. 

Категории: Икономика Гърция прогноза висока безработица рецесия държвен дълг Prognos AG
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus