Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция изплати поредния транш от 750 милиона евро за МВФ

12 Май 2015 / 08:05:15  GRReporter
814 прочитания

Атина успя и този път да избегне фалита като нареди да бъде изплатена дължимата на Международния валутен фонд сума от 750 милиона евро. Падежът на задължението е днес и много наблюдатели се опасяваха, че в гръцката хазна няма да се намерят толкова пари. Всъщност това е и приблизително размерът на годишния членски внос на страната във Фонда, който е заделен в бюджета и съществува като сума. Правителството е трябвало да допълни само 90 милиона евро, за да се оформи сумата, дължима по заема. Вашингтонската институция се е съгласила парите да бъдат приведени днес, за да се избегне фалита. Дата за изплащането на членския внос няма.
    Решението на проблема намерил лично управителят на Банката на Гърция Янис Стурнарас, който предложил този трик на правителството и финансовото министерство. Предложението му било прието с ентусиазъм, тъй като така не се налага да се взима от парите за заплати и пенсии в държавния сектор.
    Между 5 и 19 юни Гърция трябва да изплати още 4 транша от задълженията си към Международния валутен фонд, които общо възлизат на 1 милиард евро. Първото плащане е на стойност около 300 милиона евро.

Категории: Гърция плащане към Международния валутен фонд задължения към кредиторите фалит Банката на Гърция Янис Стурнарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus