Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция изплати транша от 448 милиона евро на МВФ

09 Април 2015 / 15:04:34  GRReporter
1084 прочитания

Гърция изплати днес транша от 448 милиона евро на Международния валутен фонд, съобщиха току що Атинската информационна агенция и агенция Блумбърг като се позовават на висши служители на гръцкото финансово министерство. Плащането обаче не можа да успокои духовете и да разсее слуховете за предстоящия фалит на страната.  
    За да стане възможно това плащане, а и двете предстоящи на 14 и 17 април, Гърция вчера емитира бонове със 6-месечен падеж на стойност на стойност 1 милиард евро и с лихва 2,97%. В началото на май Атина ще трябва да погаси нови задължения на стойност 1,4 милиарда евро от изтичащ падеж на емитирани по-рано 6-месечни бонове, а на 12 май я чака и следващият транш към МВФ на стойност 779 милиона евро. И така стигаме до 20 юни, когато ще трябва да се платят 3,5 милиарад евро на Европейската централна банка.
    В същото време финландският вестник Helsingin Sanoma съобщава, че скандинавската страна се подготвя за Grexit. В секретно съобщение на финландското финансово министерство се казва, че “Трябва да се вземат много трудни решения за Гърция преди края на юни, когато страната ще фалира. Едно от тях е дали Гърция ще остане в еврозоната. Тя ще може да вземе още кредити само, ако завърши съгласуваната програма за реформи”.
    Междувременно стана ясно, че гръцкият представител в МВФ Танос Кацабас е подал оставка. Кацабас не придружаваше финансовия министър Янис Варуфакис на срещата му с изпълнителния директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард миналата неделя във Вашингтон. Вместо него от гръцка страна участваше Панайотис Румелиотис, който беше представител във Фонда преди Кацабас.

 

Категории: Гърция Международен валутен фонд транш Grexit облигации имитиране на бонове задължения към кредиторите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus