Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция не е изпълнила шест от 13-те предварителни условия за транша

14 Декември 2015 / 15:12:59  GRReporter
612 прочитания

Гърция е изпълнила само седем от 13-те предварителни мерки, които се изискват за отпускането на поредния транш финансова помощ в размер на 1 милиард евро. Това съобщи представител на Еврозоната в изявления пред агенция Reuters.

По думите му „всички останали реформи, както и всички въпроси, свързани с транша се очаква да бъдат приети от гръцкия парламент във вторник”. В сряда се очаква докладът на представителите на институциите – кредитори относно изпълнението на ангажиментите от страна на Атина.

След представянето на доклада заместник-министрите на финансите на страните-членки на Еврозоната, които съставят управителния съвет на Европейския механизъм за стабилност ще проведат телеконферентно заседание. То се очаква да се състои в края на седмицата, за да бъде одобрено изплащането на транша.

Изпълнението на втория пакет реформи, заедно с успешното прилагане на първия пакет и рекапитализацията на банките са „важни стъпки към изграждането на доверие”, заяви в Брюксел говорителката на Европейската комисия по икономическите въпроси Аника Брайхард.

Тя посочи, че консултантските екипи на кредиторите работят с гръцките власти за финализирането на втория пакет предварителни условия, „който ще бъде гласуван скоро”.

Веднага след приемането му от гръцкия парламент представителите на кредиторите  ще изготвят доклад, който ще бъде предоставен на работната група на Eurogroup (Euroworking Group). Ако той бъде окачествен като успешен, съветът на финансовите министри ще одобри изплащането на транша.

Категории: ПолитикаИкономика кредитори транш от 1 милиард евро предварителни мерки гръцки парламент реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus