Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция осъди терористичните атаки в Париж и изрази солидарността си с Франция

14 Ноември 2015 / 17:11:23  GRReporter
611 прочитания

Гърция категорично осъди терористичните атаки в Париж. „Следим събътията в състояние на шок. Изразяваме искрени съболезнования към семействата на жертвите. В този труден момент подкрепяме френския народ”, написа в Twitter премиерът Алексис Ципрас.

Днес на обед Ципрас направи изявление по темата. „Стоим до народа и правителството на Франция, ще поставим бариери пред терора и варварството”, подчерта гръцкият премиер.

„Терористите могат да ни попречат само ако ни тероризират – ако ни принудят да изоставим принципите си, ако ни докарат до една Европа като крепост, в която ще живеят изплашени народи”, заяви Ципрас и отбеляза: „Необходимо е да се борим с насилието и терора, но трябва да бъде спряна и войната в Сирия”. Според гръцкия премиер е необходимо и решение на бежанската криза.

„Наш дълг е да създадем обстановка на сигурност за всички европейски народи”, каза още Ципрас.

По повод на терористичните нападения в Париж, които определи като  „отвратително престъпление”, гръцкият президент Прокопис Павлопулос заяви: „Отговорът към враговете на свободата не може да е страх. В тези случаи трябва да отговаряме с просвета и решителност. Образованието ни учи да търсим причините за тези престъпления. Решителността ни учим да не се колебаем да премахваме причините”. Президентът добави, че всички знаем кои са тези причини – създалото се голямо неравенство и най-вече огнищата на война в Близкия Изток.

 „Скръб и гняв са единствените ми чувства”, написа в профила си в Τwitter председателят на Нова демокрация Евангелос Меймаракис. Той подчерта, че атаката е не само срещу френския народ, а и срещу „демокрацията и свободата”. 

„Тероризмът е фашизъм. Не се страхуваме. Отговорът на Европа е Свобода, Равенство, Братство”, заяви председателката на ПАСОК Фофи Генимата.

В официално изявление на Потами се казва: „Франция и Европа преживяват неописуема трагедия. Разумът и душите ни са зад френския народ. Европа няма да падне на колене”.

„Мислите ми са с жертвите и семействата им в Париж. Солидарност с френския народ. Всички заедно срещу терора”, написа в Twitter гръцкият еврокомисар Димитрис Аврамопулос.

Междувременно, електронното издание iefimerida съобщи, че френските власти са изпратили на гръцката полиция две имена и запитване дали тези хора са преминали през Гърция. Според източниците на изданието, отговорът е бил положителен. До момента няма повече яснота за това кои са тези лица и каква е връзката им с атентатите в Париж.

Същото издание съобщи, че един от 8-те идентифицирани от френските органи терористи, участващи в атентатите, е пристигнал на остров Лерос на 3 октомври заедно с други 70 незаконни имигранти. Той е бил задържан, идентифициран и регистриран в hotspot на острова. Два дни по-късно е напуснал Гърция и очевидно е отпътувал за Франция.

До момента не е известно дали сред жертвите и ранените при атентатите има гръцки граждани.

Категории: терористични атентати Париж солидарност Алексис Ципрас Прокопис Павлопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus