Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция остава в Шенген, поне до март

05 Декември 2015 / 12:12:09  GRReporter
657 прочитания

Въпросът за напускането на Шенген от Гърция ще бъде разгледан през март. Това беше основният коментар на Съвета по вътрешните работи вчера в Брюксел. Гърция избягна на косъм риска темата да бъде разгледана сега, тъй като предприетите от Атина действия в четвъртък очевидно са имали положителен ефект и са променили отрицателните нагласи срещу страната.

„Усилията, положени от Гърция през последните дни, са достойни за уважение”, заяви министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн по време на пресконференцията. Той посети Гърция в понеделник и заяви, че страната е поискала изпращането на екипа за бърза гранична намеса RABIT, който да участва в опазването на външните граници по островите. Гърция още е поискала екип на Frontex да се разположи по границата с Македония. Аселборн потвърди, че в страната са изпратени 422 души от Frontex.

През март приключва шестмесечният контрол на вътрешните граници, наложен от редица държави като Германия и Австрия. Тогава ще бъде разгледан и въпросът за Гърция.

„В четвъртък Гърция показа голям напредък, поздравления”, заяви еврокомисарят Димитрис Аврамопулос. Той подчерта, че въпреки постиженията, остава още много работа. Трябва да приключи създаването на 5 hotspots, които страната е поела ангажимент да изгради до края на годината, да се ускори проверката на пръстовите отпечатъци и да се предостави подслон на 50 000 бежанци.

Според Аселборн, не трябва да се забравя, че в Гърция по-силно от която и да е друга европейска страна нахлуват бежанските потоци, има 5 острова в непосредствена близост до Турция, повече от 10 000 души на ден влизат в страната, и въпреки трудностите полага големи усилия.

За Аврамопулос, който изигра голяма роля в промяната на климата, Шенген не е проблемът, а решението.

За заместник-министъра по имиграционната политика Янис Музалас вчерашният съвет е поставил точка на сценариите за излизане на Гърция от Шенген, които през последната седмица активно се разпространяваха извън страната, а бяха използвани и вътре в нея.

Вчера беше решено също така държавите-членки да имат достъп до данните на пасажерите на авиокомпаниите в рамките на борбата срещу терора. Аврамопулос определи споразумението като „балансирано” – между сигурността на гражданите и защитата на личните им данни.  

Договорени бяха и мерки за по-тясно сътрудничество с доставчиците на интернет с цел намаляване на пропагандните материали на терористи в мрежата.

 

Категории: Шенген излизане Съвет по вътрешните работи Жан Аселборн граници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus