Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция отбеляза националния си празник с военен парад и народни хора

25 Март 2015 / 15:03:16  Анастасия Балездрова
945 прочитания

Под обилен дъжд, но с високо патриотично чувство, точно по вкуса на коалиционния партньор на СИРИЗА - Независимите гърци протече първият организиран от новия гръцки кабинет. Денят на независимостта бе отбелязан с традиционния военен парад на площад Синтагма и завърши с народно веселие.

Стотици жители на гръцката столица, много от които бяха довели и малките си деца с чадъри в ръце се наредиха на тротоара срещу парламента, за да проследят първия открит парад без железни ограждения, както го рекламираше от няколко седмици новата власт.

Повечето от тях пристигнаха в центъра на Атина с метрото, а на изхода на станцията ги очакваха войници, които им раздаваха малки пластмасови знаменца.

Железни парапети може и да нямаше, но движението на граждани по централните стълби, които водят от площада към тротоара пред парламента бяха оградени с лента, а полицаите отпращаха гражданите към околните улици. Право да преминат имаха само представителите на медиите и членовете на танцови състави, облечени в традиционните за различни региони носии, които бяха дошли за да вземат участие в народното веселие след края на парада.

Промени имаше и в местата, на които се намираха официалните гости. Както трибуната, на която се намираше президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, така и другите две се намираха от двете страни, но не и с гръб към паметника на Незнайния воин. Това изискване бе изрично поставено от министъра на отбраната и коалиционен партньор на Алексис Ципрас, Панос Каменос, който бе отговорен за подготовката заедно с областния управител на Атика Рена Дуру.

На парада бе представена военна техника, която включваше бойни танкове и системи за противовъздушна отбрана, последвани от пешеходни части на гръцката войска. Докато те преминаваха пред трибуните и отдаваха чест на президента в небето над Атина прелитаха бойни хеликоптери, бойни самолети F 16, както и противопожарни хеликоптери.

Въпреки обявения тридневен траур в Европа по повод на трагичния самолетен инцидент във Франция, гръцкият национален флаг не бе спуснат наполовина по време на парада. Трагедията отсъстваше напълно и от изявленията на президента Прокопис Павлопулос, премиера Алексис Ципрас и останалите официални представители на гръцката държава.

След края на официалните изявления официалните гости влязоха в автомобилите си и заминаха. Докато дъждът все повече се засилваше по високоговорителите прозвуча съобщение, че танцовите състави ще изиграят само две хора под звуците на музика, изпълнена от военния оркестър.

Да танцуват успяха само малко от съставите, които бяха заобиколени от ентусиазирани зрители. Няколко минути по-късно народното веселие завърши, танцьорите разпънаха чадърите си и тръгнаха отново към метрото. 

Повече снимки от парада можете да разгледата в нашия фоторепортаж: 25-ти март ала Ципрас.

Категории: Политика национален празник военен парад народни танци военна техника Алексис Ципрас Панос Каменос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus