Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гърция отива към предсрочни избори

29 Декември 2014 / 13:12:26  GRReporter
1228 прочитания

И третият опит за избор на президент не успя. Изборите ще се проведат на 25 януари или 1 февруари 2015.

И третият опит на гръцкия парламент да избере президент на страната не успя. За кандидатурата на Ставрос Димас гласуваха 168 депутати, а 132 не я подкрепиха. Броят на позитивните вотове бе под необходимите 180 и така в Гърция ще се проведат предсрочни парламентарни избори.

Според регламентираната в конституцията процедура настоящият парламент трябва да бъде разтурен в срок от 10 дни, а изборите да се проведат в рамките на месец.

В изявлението след края на гласуването премиерът Андонис Самарас обяви, че парламентът ще бъде разтурен във вторник, 30 декември, а изборите ще се проведат на 25 януари 2015. „Днес се състоя последното гласуване, за да бъде избран президент. Направихме каквото можахме, за да бъде избран и за да избегнем предсрочните избори, които носят рискове и не се подкрепят от гражданите. Много от независимите депутати гласуваха за кандидатурата, но едно малцинство от 132 депутати, сред които са както тези от СИРИЗА, гласуваха против. Всички те носят отговорността за този вот".

Самарас и изрази увереността си, че след 4 седмици гърците ще гласуват в полза на политическите сили, които „ще продължат да провеждат реформи с цел излизането на страната от кризата”. Утре той се очаква да посети президента Каролос Папуляс, за да се задейства процедурата по официалното обявяване на предсрочните избори.

От своя страна лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви: „Днешният ден е исторически за Гърция. Гръцките депутати доказаха, че демокрацията не може да бъде изнудена. Когато едно голямо мнозинство от гръцкия народ е решено да сложи край на политиката на меморандумите депутатите имат само един избор – да се отзоват на искането на гражданите. Днес правителството на Самарас, което извърши набег върху обществото и вече бе поело ангажимент да приложи нови мерки (за бюджетна консолидация – б.а.) премина в миналото. След няколко дни меморандумите също ще са минало. Бъдещето вече започна. Бъдете радостни и оптимисти”.

В същото време атинската борса отчете спад под критичния минимум от 800 пункта. Критичният резултат от вота на гръцките депутати предизвика срив и на фондовите борси на Италия и Испания. Според международната информационна агенция Ройтерс съотношението на еврото днес е близо до най-ниската си стойност през последните две години, тъй като инвеститорите също бяха в очакване на събитията в Гърция.

Днешният парламентарен вот бе очернен от поведението на депутатите от Златна зора, които веднага след обявяването на резултата се изправиха, започнаха да викат и ругаят депутатите, които подкрепиха кандидатурата на Ставрос Димас. Те крещяха към някои от министрите и не искаха да напуснат залата. В определен момент лидерът на екстремно десните Никос Михалолякос извика към полицейската охрана на парламента: „Сложете белезници на крадците от коалиционното правителство, а не на нас”. Съпругата му Елени Заруля допълни: „Заведете в затвора тези тук, а не Златна зора”.

Златнозорците напуснаха пленарната зала едва когато тя бе почти опразнена от депутати от останалите парламентарни сили.

Категории: Политика парламент президентски избори предсрочни избори конституция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus