Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция отказва общите патрули с Турция в Егейско море

13 Октомври 2015 / 18:10:37  GRReporter
665 прочитания

Атина отхвърли непреките призиви на Германия и Европейския съюз да започне общи патрули с Турция по морската граница в Егейско море. Отказът бе обявен с официално съобщение на министерството на външните работи, в което се посочва, че Гърция „никога не е и помисляла” да възложи на военноморските сили и армията да се справят с пристигането на бежанци от войната.

Говорител на гръцкото външно министерство коментира изявленията на говорителката на германския канцлер Ангела Меркел, която бе подчертала нуждата от „координирана” ситуация в Егейско море. Той посочи, че гръцкото правителство подкрепя от началото на кризата едно комплексно, европейско и координирано решение на кризата с бежанците, но не може да приеме „нестандартни” идеи за общи патрули, които „се появиха напоследък”.

„Дойде моментът, в който играта на възлагането на отговорностите трябва да спре и да се съсредоточим върху решението”, се допълва още в съобщението.

Гръцката страна подчертава, че желае и търси начини за постигане на „сътрудничество на много нива” с Турция във връзка с решаването на бежанската криза и борбата с трафикантските мрежи. В същото време уточнява, че това може да стане „само по координиран начин”, с истинско сътрудничество за обмяна на информация и връщане на имигранти.

В съобщението се подчертава за пореден път, че бежанската криза е общоевропейски проблем и затова засилването на европейския принос относно защитата на гръцките граници е необходимо и „се подразбира”.

„Позицията на Гърция е, че е нужно да се изследват причините за проблема и ЕС в своята цялост да работи интензивно и конструктивно за изнамирането на справедливо и демократично политическо решение не само в Сирия, но и в Либия”, подчертават от гръцкото министерство и допълват, че е нужно да се намери стратегическо решение за подкрепа на Йордания и Ливан, тъй като двете страни също са приели огромен брой сирийски бежанци.

Часове след разпространението на съобщението на гръцкото министерство на външните работи, Европейската комисия опроверга информацията, че е предложила провеждането на съвместни гръцко-турски патрули в Егейско море.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви категорично: „Комисията никога не е предлагала подобно нещо”. Той уточни, че Брюксел смята сътрудничеството между ЕС и Турция, както и това между Гърция и Турция за „ключово” в успеха на действията за решаването на бежанската криза.

„Така или иначе е нужно Турция да засили охраната на своите сухопътни и морски граници”, подчерта Схинас. 

Категории: Политика гръцко министерство на външните работи отказ за общи патрули с Турция в Егейско море Европейска комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus