Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция поиска от кредиторите облекчение на мерките

16 Октомври 2015 / 11:10:29  GRReporter
668 прочитания

Дни преди началото на първия мониторинг за прилагането на третата спасителна програма гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос поиска от кредиторите „флексибилност” по отношение на реформите, които трябва да бъдат приложени и ще предизвикат значителни социални последствия. Посланието от Еврозоната обаче е Атина да не намали интензивността в изпълнението на реформите  и да пристъпи към нужните дълбоки промени.

Според гръцкия всекидневник Катимерини Евклидис Цакалотос се стреми да създаде условия, които ще облекчат някои от предстоящите мерки. Според източници това са най-вече промените в осигурителната система, уреждането на необслужваните банкови кредити и реформирането на трудовото законодателство. За всички тях в подписания меморандум е предвидено, че ще се проведе дискусия преди приемането на окончателните решения.

Внасянето на искането от страна на финансовия министър стана ясно след вчерашната му среща с помощник заместник-министъра на финансите на САЩ Далип Сингх, който бе придружен от посланика на страната в Гърция Дейвид Пиърс. Според съобщението на министерството Евклидис Цакалотос уверил Сингх, че реформите в Гърция „напредват, както е предвидено в програмата”, но допълнил, че паралелно с това е нужно „институциите (кредиторите – б.р.) също да проявят флексибилност по отношение на неуредените въпроси със значими социални последствия”.

Катимерини пише, че кредиторите не са предразположени към отстъпки относно договорените вече промени. Те са на мнение, че ако Атина иска да промени някоя от реформите, тя ще трябва да предложи друга, която да има същия финансов резултат.

Нежеланието на кредиторите да направят отстъпки пролича и на политическо ниво. Германският канцлер Ангела Меркел беше категорична, когато заяви: „Минаха само няколко седмици от тогава, когато ситуацията в Гърция ни държеше под пара и беше водеща в медийното пространство. Не можем да си позволим намаляване на усилията за реформи в Европа на основата на отговорността на всяка страна и на европейската солидарност, особено в страните, които бяха засегнати от кризата”. Тя подчерта категорично, че: „Не можем да си позволим да намалим усилията за поправка на допуснатите грешки в структурата на икономическия и валутен съюз”.

От своя страна председателят на Euroworking Group Томас Визер заяви, че „проблемът в Гърция не е само проблем с държавните финанси. Страната се нуждае от дълбоки промени в управлението и от установяване на нов тип доверие на гражданите към държавата, за да може да бъдат изплащани данъците, които съответстват на всеки”. В интервюто си за австрийското издание Курир той изрази оптимизма си за бъдещето, като посочи: „По време на преговорите за третия спасителен пакет за Гърция през юли се наложи мнението, че гръцкият премиер Алексис Ципрас има абсолютното желание да даде една нова насока на страната си”.

Освен европейските представители, послание за стриктно провеждане на реформите изпрати и помощник-заместник министърът на финансите на САЩ. Според съобщението на министерството, по време на срещата си с Евклидис Цакалотос, Далип Сингх подчертал значението от постигането на значителен напредък по отношение на изпълнението на реформите от страна на гръцкото правителство. Той уверил гръцкия финансов министър за наличието на абсолютно съгласие относно нуждата за рекапитализация на гръцките банки.

Заслужава да се отбележи, че ръководителите на институциите – кредитори се очаква да пристигнат в Атина идващия вторник, за да започнат дискусиите с гръцкото правителство.

Тази вечер гръцкият парламент ще гласува проектозакона с първия пакет бюджетни мерки във връзка с изпълнението на условията на третата спасителна програма. В същото време социалното напрежение срещу мерките расте. От 19:00, докато дебатите сред депутатите ще продължават, пред парламента ще се проведе протест, организиран от синдиката на заетите в държавния сектор АДЕДИ. Половин час по-рано синдикатът на Комунистическата партия на Гърция ПАМЕ също организира протестен митинг срещу новите бюджетни мерки на площад Омония. 

Категории: Политика трета спасителна програма бюджетни мерки реформи министър на финансите Евклидис Цакалотос кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus