Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция проучва възможността да се присъедини към банката на BRICS

15 Май 2015 / 11:05:01  GRReporter
861 прочитания

Гръцкото правителство е получило покана страната да стане 6-ят член на банката за развитие на групата държави БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка). Предложението е било отправено в телефонен разговор на заместник-министъра на финансите на Русия Сергей Сторчак с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

По-късно Сторчак предостави интервю за гръцката информационна агенция AMNA, в което отправи предложение към Атина тя да стане член на новата инвестиционна банка, която се намира в процес на учреждаване.

Гърция оповести съдържанието на телефонния разговор в неделя, ден преди критичното заседание на Eurogroup в Брюксел. Според официалното съобщение на правителството Алексис Ципрас изразил „приятната си изненада”, „своя интерес” и ангажимента „да проучи предложението във всичките му подробности”.

Страните от групата БРИКС оповестиха намерението си да учредят нова банка (New Development Bank) през юли 2014. Тя се планира да е със седалище в Шанхай и цели да финансира големи инфраструктурни проекти в страните, които участват в нея. Според коментатори банката на БРИКС ще бъде един опит да се прекъсне световното икономическо управление от страна на Международния валутен фонд и Международната банка.

Според гръцки правителствени източници Алексис Ципрас ще обсъди възможността Гърция да се включи в проекта за създаването на банката на БРИКС по време на икономически форум, който ще се проведе между 18-ти и 20-ти юни в Санкт Петербург.

Междувременно вицепремиерът и координатор на икономическата политика на правителството Янис Драгасакис възложи на бившия представител на Гърция в МВФ Панайотис Румельотис да проучи възможността от гръцко участие в банката. Показателно е, че Драгасакис е говорил за предложението по време на срещата си с управителния съвет на Гръцкия банков съюз.

В изявления пред гръцката телевизия STAR Румельотис банката ще има начален капитал от 100 милиарда долара, резерв от други 100 милиарда и ще отпуска по 33 милиарда годишно за финансиране на проекти на страните-членки. По думите му интерес за участие в проекта по учредяването ѝ са проявили и други европейски държави като Германия.

Той все пак каза, че „е твърде рано за оценки и изводи и възможностите Гърция да участва все още се проучват” и подчерта, че Атина не е изправена пред дилемата за избере БРИКС или Запада с думите: „Политиките, които МВФ и Европейският съюз приложиха в Гърция през последните години доведоха до свиване на икономиката на страната и до увеличение на безработицата. Търсенето на други начини за подкрепа и развитие на икономиката не вреди на интересите на Гърция”.

Румельотис бече категоричен, че след като „САЩ си сътрудничат с Китай Гърция може да направи същото, като се има предвид, че Китай допринася най-много за финансирането на дефицитите на САЩ”.

В заключение той каза, че участието в банката на БРИКС не е обвързано с подписването на меморандум, защото „целта на тази банка е да финансира инфраструктури в подкрепа на икономическия растеж”.

Европейският съюз все още не е излязъл със становище относно вероятността Гърция да стане член на банката на БРИКС, но от Международния валутен фонд заявиха, че това е решение единствено и само на Атина.

По-рано световната информационна агенция Bloomberg определи предложението на Русия като „закъсняла първоаприлска шега”. В анализа си бившият служител на Goldman Sachs и „кръстник” на съюза БРИКС Джим О’Нийл Гърция не отговаря на критериите за участие в конкретната банка от момента, в който икономиката ѝ се е свила с около 25 на сто и е на ръба на излизането от Еврозоната. Анализаторът изследва икономиките на БРИКС и още през 2011 е прогнозирал в книгата си „Картата на развитието”, че тази година конкретните страни ще надминат САЩ по икономически растеж. Наскоро той промени прогнозата си и твърди, че това ще се случи през 2017, а до 2035 БРИКС ще е равностойна на G7.

Заслужава да се отбележи, че според условията за участие в банката на БРИКС всеки учредителен член трябва да внесе 10 милиарда долара, за да може да се събере първоначалният капитал от 100 милиарда.

От Bloomberg посочват, че предложението на Москва към Атина е основано на геополитически интереси, които се засилиха след намерението на гръцкия кабинет да засили отношенията на Гърция с Изтока.

„Преди известно време Ципрас се срещна в Москва с Владимир Путин и получи гаранции, че газопроводът Turkish Stream ще преминава през територията на Гърция и страната ще има приходи от транзитни такси. В замяна Путин получава за съюзник една страна-членка на НАТО в опита му да обезсили западните съюзници по отношение на Украйна”, пише агенцията, която отбелязва, че до момента няма официална реакция по темата нито от страна на Москва, нито от страна на Атина.

Джим О’Нийл обаче няма колебания: „Мога да разбера странния стимул на Русия, но не мога да си представя защо биха се съгласили останалите страни”.

В същото време, в интервю за руската информационна агенция RIA-Novosti руският заместник-министър на финансите Сторчак заяви, че вероятното приемане на Гърция в банката на БРИКС няма да бъде обсъдено преди срещата на върха на групата, която ще се състои в руския град Уфа през юли.

В коментар за телефонния си разговор с Алексис Ципрас той посочи: „Според уставните документи на новата Банка за развитие на БРИКС, тя е открита за всички страни-членки на ООН. Накратко, това е всичко”. 

Категории: Политика банка на БРИКС Русия Гърция Международен валутен фонд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus