Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция ще дава гражданство на децата на законните имигранти

15 Май 2015 / 14:05:44  GRReporter
767 прочитания

Гръцкото министерство на вътрешните работи предлага проектозакон за гражданството на имигрантите, съдържащ някои нови положения. Основното от тях е, че гръцко гражданство ще могат да придобиват родени в Гърция деца на чуждестранни граждани, при условие, че бъдат записани в първи клас и ходят на училище през годината, в която е подадена съответната декларация. Освен това необходимо условие е единият от двамата родители да е пребивавал законно в страната в продължение на 5 години преди раждането на детето.

Проектозаконът е публикуван за обсъждане. Той се отнася до т.нар. „второ поколение“ имигранти, т.е. родените в Гърция деца на законни имигранти.

Трябва да се отбележи, че предишният закон предвиждаше 5-годишно законно пребиваване в Гърция и на двамата родители, и придобиване на гражданството по рождение. Това е било сметнато за недостатъчно от Държавния съвет (Висшия административен съд на Гърция), и поради тази причина са добавени още две условия: изтичането на 6 години след раждането на детето в Гърция и записването му в първи клас на началното училище след една година посещаване на детска градина.

Възможно ще бъде родителят да упражни това право по-късно, като отново условието е детето да посещава училище. По този начин проектозаконът се хармонизира с решението на Държавния съвет, в случай че постъпи ново искане за отмяна, както се получи със закона „Рангусис“ за гражданството (по името на бившия министър на вътрешните работи Янис Рангусис).

Както заяви източник от министерството на вътрешните работи, «искаме тези деца да придобиват гражданство още докато са деца, тъй като именно в детска възраст се формира общественото съзнание и следователно националната идентичност. В този смисъл, тези деца са наши деца: ходят на училище с нашите деца, играят с тях, често не знаят друг език, не познават и не желаят да отидат в родината на родителите си».

Проектозаконът със заглавие «Изменение на Кодекса за придобиване на гръцко гражданство и други разпоредби» съдържа също така разпоредби, които се отнасят до придобиването на гражданство не само от децата на имигранти, родени в страната, но и от онези, които имат гръцка диплома за средно или висше образование, както и от деца, посещавали гръцко училище в продължение на 9 години (задължителното образование според Конституцията на страната). Трябва да се отбележи, че предишният закон Рангусис предвиждаше 6 години посещаване на гръцко училище, а днешната промяна на практика е продиктувана от решението на Държавния съвет. Тези условия се съдържаха и в проектозакона за гражданството на предишното правителство.

И накрая, в настоящия проектозакон е включен и прословутият член 19, оттеглен от предишния кабинет, който предвиждаше предоставяне на закрила на жертвите, претърпяли насилие на расова основа.

Според източници, преди изготвянето на проектозакона са били проведени срещи в министерството на вътрешните работи с представители на всички политически партии, затова ръководството на министерството очаква проектозаконът да бъде гласуван с голямо мнозинство в парламента.

Предвижда се общественото обсъждане на проектозакона да продължи до 25 май.

 

 

Категории: гръцко гражданство проектозакон законни имигранти деца Държавен съвет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus