Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката брегова охрана опровергава твърденията, че дави бежанци

23 Ноември 2015 / 11:11:27  GRReporter
584 прочитания

Гръцката брегова охрана отрече напълно публикациите в световния печат и определи като продукт на монтаж разпространения от тях видеоматериал, в който се твърди, че член на службата пробива с кука натоварена с бежанци гумена лодка.

Още в петък източници от щаба на бреговата охрана заявиха пред гръцкия информационен портал in.gr, че първоначалната публикация в турското издание „Hurriyet” е „смешна” и „незаслужаваща опровержение”.

От службата посочват, че „най-малкото е противоречиво да се смята, че Гръцката брегова охрана използва подобни методи, които не само са в разрив с нашите ценности и цивилизация, но категорично подлежат на осъждане. И то в момент, когато от началото на 2015 до днес Гръцката брегова охрана е спасила в морето около 90 000 бежанци в рамките на стотици спасителни операции”.

В публикацията на „Hurriyet” се твърди, че въпросът е бил поставен пред директора на гръцката служба, вицеадмирал Атанасиос Атанасопулос от страна на неговия турски колега, контраадмирал Хакан Юстем. Той призовал гръцката брегова охрана да има „по-правилно отношение” към бежанците.

Гръцката брегова охрана опроверга, че между двамата директори на бреговите охрани на Гърция и Турция е бил проведен представеният в турската преса диалог.

„Турците се самоопровергават, тъй като във видеоматериала се вижда, че представителят на Гръцката брегова охрана се стреми единствено да придърпа по-близо до катера лодката с бежанците, за да ги спаси”, твърдят източниците от гръцката служба.

От представените кадри става ясно, че видеото е било заснето от екипажа на турски катер, който в конкретния момент се е намирал съвсем близо до катера на Гръцката брегова охрана. Останалите кадри представят същата операция, но са заснети от по-голямо разстояние и с уреди за нощно виждане, посочват гръцки медии.

Те припомнят, че съвсем наскоро в медиите се бе появил видеоматериал, на който се виждаше как екипажът на Турската брегова охрана пръскат с маркучи лодка, натоварена с десетки бежанци.  

Категории: Гръцка брегова охрана видеоматериал Турска брегова храна обвинения за давене на бежанци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus