Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката държава укривала приходи от себе си в археологическия паметник Кносос

08 Август 2015 / 12:08:12  GRReporter
930 прочитания

Изолиран случай или върхът на айсберга? При всички случаи истинската „оргия” с укриване на данъци, заформена в пункта за продажба на билети в археологическия паметник Кносос на остров Крит, надхвърля и най-развинтената фантазия. Нека припомним, че археологическият обект принадлежи на Фонда за археологически ресурси към министерството на културата.

След извършената проверка от Службата за специален контрол към министерството на финансите е установено, че по време на цял един ден не е била издадена нито една касова бележка, а впоследствие се оказало, че касовият апарат дори не бил деклариран в местната данъчна служба.

Според репортаж на tvxs.gr, проверките били предизвикани от сигнали на туристи, че при закупуването на сувенири от търговския обект в Музея на Кносос не им били издавани касови бележки.

Проверяващите се появили като туристи, купили си билети за вход в археологическия обект и дълго време наблюдавали продажбите, извършвани от 8-те служители на търговския обект. Всеки път, когато прибирали парите от някаква продажба, служителите просто отбелязвали сумата в една обикновена книга. Когато проверяващите разкрили своята самоличност, служителите заявили, че не издават касови бележки, защото били ... много натоварени и не успявали.

Когато им било поискано да регистрират касова бележка на касовия апарат, първоначално казали, че апаратът е развален. Проверяващите обаче установили, че апаратът работи нормално. Въпреки това, когато се опитали да потвърдят данните чрез държавната данъчна он-лайн система TAXIS, установили, че касовият апарат никога не е бил деклариран в данъчната служба, следователно бил незаконен.

На въпросите, задавани им от данъчните, служителите в търговския обект непрекъснато повтаряли, че следват тази практика с неиздаването на касови бележки „по заповед отгоре”, без обаче да поясняват каква точно е била заповедта, и кой е този „горе”.

След всичко това проверяващите отчели общо 534 нарушения (за неиздаване на касови бележки в рамките само на един ден) и продължават разследването на случая за установяването и на евентуални други данъчни нарушения.

Нулева толерантност

Заместник-министърът на културата Никос Ксидакис обеща нулева толерантност: «Очакваме и официално доклада на данъчните власти, за да започнем възможно най-бързо дисциплинарно производство. Нулева толерантност за държавните служители, които не защитават обществения интерес».

Изявление по въпроса направи (пред tvxs.gr) и председателят на Фонда за археологически ресурси Аспасия Луви-Кизи, която поясни, че Фондът е юридическо лице на публичното право и на практика е механизмът на културното министерство за събиране на постъпления. «Смятам, че с това разследване Службата за борба с икономическите престъпления ни помага в усилията да сложим ред в нещата. Естествено, този случай ще бъде прехвърлен на правосъдието, а ние, като Фонд и министерство, ще извършим необходимото що се отнася до отговорността на замесените лица».

 

 

Категории: археологически обект Кносос данъчни нарушения Служба за борба с икономическите престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus