Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката държава вече не изпълнява основните си функции

30 Юни 2015 / 09:06:25  GRReporter
1587 прочитания

Няколко дни след решението на премиера Алексис Ципрас да свика референдум гръцката държава вече не изпълнява основните си функции, посочва в редакторската си статия гръцкият всекидневник Катимерини. Решението бе взето въпреки че както той, така и останалите членове на ръководството на СИРИЗА знаеха с абсолютна точност, че само няколко денонощия по-късно ликвидността на банките щеше да бъде прекъсната и следващата стъпка щеше да бъде налагането на капиталов контрол.

Според много анализатори то е било взето съзнателно и правителството е имало план Б за излизане на Гърция от Еврозоната, както сочат изявленията на минитъра на енергетиката и лидер на Лявата платформа Панайотис Лафазанис. Независимо обаче дали е имало такъв план или нещата просто не са постигнали крайната цел – Европа да бъде “сплашена”, два дни по-късно Гърция вече е изправена пред тежки проблеми, които се очаква да се задълбочат през следващите дни. И това, защото е повече от ясно, че правителството не разполага нито с необходимите финансови средства, нито с опита да се справи със спешната ситуация, в която само постави гръцкото общество.

Вчера националният осигурителен институт ИКА не бе в състояние да изплати пенсиите на бившите служители на държавните компании за телекомуникации ОТЕ и електричество ДЕИ. Липсват също 300 милиона евро за пенсиите на осигурените в осигурителните каси на работещите на свободна практика ОАЕЕ и на земеделците ОГА, които тршбва да бъдат изплатени през следващите дни. За да овладее ситуацията правителството притисна ръководствата на банките да отпуснат заем в нарушение на ограниченията, поставени от Евросистемата.

В същото време притеснени граждани - предимно пенсионери продължават да се трупат на големи опашки пред банкоматите, като до момента не е ясно кога точно ще могат да получат пенсиите си. Масовото изкупуване на продукти с дълъг срок на годност от супермаркетите и опашките пред бензиностанциите са повече от показателни за притеснението на хората за това какво ги очаква на утрешния ден.

Не по-малко притеснителна е ситуацията в туристическия сектор, където броят на прекъснатите резервации непрекъснато расте. Въпреки непрекъснатите полицейски патрули има покачване в броя на кражбите на възрастни хора след посещенията им до банкоматите, както и обирите на жилища, чиито собственици съхраняват пари и бижута. Линейките на “Бърза помощ” и камионите за извозване на отпадъци на много места просто не функционират. Здравните служби полагат усилия да овладеят ситуацията в изписването на рецепти и на фармацевтичния пазар. Проблемна е и охраната на външната граница на Гърция в област Еврос в Северна Гърция, посочва още Катимерини.

Категории: Политика гръцко правителство референдум неизплащане на пенсии капиталов контрол прекъсване на туристически резервации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus