Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката икономика отново в рецесия

13 Май 2015 / 12:05:46  GRReporter
829 прочитания

От началото на годината гръцката икономика се намира отново в рецесия в резултат на спада на Брутния вътрешен продукт, сочат предварителните данни на Гръцката статистическа служба.

По-конкретно спадът през първото тримесечие на 2015 е 0,2 на сто и според анализатори е по-малък от очаквания. През четвъртото тримесечие на 2014 той е достигнал до 0,4 на сто.

В същото време сезонно изгладените данни показват, че през първите три месеца на годината гръцката икономика е постигнала ръст от 0,3 на сто на годишна база, което показва забавяне в сравнение с темпа на растеж от 1,3 на сто през четвъртото тримесечие на 2014.

Първоначалните очаквания за 2015 бяха, че Гърция ще постигне растеж от 2,9 на сто. Правителството и Европейската комисия обаче понижиха значително прогнозите си до съответно 0,8 и 0,5 на сто, поради продължаващата несигурност, причинена от продължителните преговори между Атина и Брюксел за финансирането на страната.

Категории: Икономика рецесия спад на Брутния вътрешен продукт преговори с кредиторите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus