Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката полиция унищожи трафикантска мрежа в Лесбос

20 Ноември 2015 / 10:11:09  GRReporter
666 прочитания

Гръцката разузнавателна служба и Службата за борба с тероризма разбиха трафикантска мрежа, чиито членове снабдявали бежанци и незаконни имигранти с фалшиви документи. По време на тайната акция, която се състоя вчера бяха арестувани 10 души. Осем от тях са граждани на Пакистан, един - на Афганистан и десетият член на мрежата е гръцка гражданка. Всички са задържани в полицейското управление в Лесбос и се очаква да се явят пред прокурор, за да дадат показания. Сред заловените се намира и ръководителят на мрежата – пакистански гражданин. Според източници от Лесбос той водел разточителен живот, имал скъп автомобил и други придобивки.

В хода на разследването в град Митилини са били открити две квартири, които членовете на мрежата използвали като печатници на фалшивите документи. Открити са също улики за връзки на мрежата с местна туристическа агенция. Тя продавала билети за фериботите на бежанците и имигрантите, които се снабдявали с фалшивите документи от трафикантите.

В рамките на разследването на случая вчера полицейски отряд е извършил проверка на пристигналите от Лесбос бежанци и имигранти на пристанището в Пирея, които са купили билетите си от конкретната туристическа агенция.

Цялата акция била планирана и извършена при пълна конфиденциалност. Тя се определя като част от все по-интензивното разследване за разкриването на мрежи на джихадисти. Смята се, че трафикантите са спомагали придвижването на 400 – 500 души към континенталната част на Гърция всекидневно, без тези хора да бъдат регистрирани и идентифицирани от пристанищните и полицейските власти в центъра за бежанци Мория или на друго място в Лесбос.

Трафикантите намирали своите „клиенти” сред пристигащите всеки ден на острова с лодки от турските брегове бежанци и незаконни имигранти. Някои от членовете на мрежата отивали на брега и „рекламирали услугата” на новопристигналите. Желаещите били снабдявани с фалшиви служебни бележки, които отлагат екстрадирането за срок от 6 месеца срещу 300 – 400 евро на човек. Трафикантите снимали бежанците и имигрантите с цифров фотоапарат и след това „издавали” фалшивите удостоверения с помощта на техниката в разкритите вчера квартири. В някои случаи те изпращали фалшивите документи по факс или с електронна поща на свои сътрудници, които се намирали в континенталната част на Гърция.

В същото време по гръцките острови продължават да се струпват много голям брой бежанци и имигранти. Според последните данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН техният брой е 20 000 души.

Показателна за ситуацията е снимката на фотографа на световната агенция Reuters Янис Бехракис от Лесбос отпреди два дни. На нея се вижда как бежанци се опитват да се стоплят, като палят огън в палатковия си лагер, който са установили в близост до центъра за регистриране и идентификация в Мория. Заслужава да се отбележи, че само на Лесбос се намират 12 000 бежанци и имигранти, докато наличните в центъра за прием места са за 2 800 души.

Категории: Криминална хроника трафикантска мрежа Лесбос бежанцки и имигранти фалшиви документи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus