Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката приятелка на ислямиста от Сидни

17 Декември 2014 / 11:12:27  GRReporter
1280 прочитания

Приятелката на 50-годишния Ман Харон Монис, който взе 17 души за заложници в заведение в центъра на Сидни в понеделник е австралийка от гръцки произход, пишат гръцки медии.

Става дума за 35-годишната Амирах Друдис, която се е казвала Анастасия Друдис преди да приеме исляма.

Според публикацията тя не просто станала мюсюлманка, но започнала да се самоопределя като терористка. Във видео материал, публикуван в социалната видео мрежа Youtube на 19 януари 2009, Друдис се обявява срещу жените – жертви на изнасилване и заявява, че самите те носят вината за това. Тя изразява задоволството си за извършването на Холокоста и нападението срещу Кулите близнаци (Световния търговски център) в Ню Йорк на 11 септември 2011. В допълнение обвинява западните медии в извършване на пропаганда срещу „бойците на Аллах”.

Заглавието на видеото е „Сестра Амирах призна, че е терористка! Австралийка от гръцки произход (sic), приела исляма” («Sister Amirah confessed she was a terrorist! Australian Born With Greek Bckground (sic) Converted to Islam»). То е било прикачено от електронната страница sheikhharon.com, но веднага след похищението в Сидни било изтрито.

В същото време срещу Друдис са били повдигнати обвинения за убийството на съпругата на Ман Харон Монис – 30-годишната Нолин Хайсон Пал от островите Фиджи, която първоначално била ранена с нож и след това изгорена. Друдис и Монис били освободени от ареста под гаранция.

Самозваният религиозен служител се е оженил три пъти, като от браковете си има четири биологични и едно осиновено деца.

Той изоставил първата си съпруга и двете им деца, когато избягал от Иран в качеството си на „противник на режима”. Вчера стана ясно, че преди 14 години иранските власти внесли искане за екстрадирането на Монис, но то било отхвърлено от Австралия. Властите на островната страна го признали за политически бежанец и му предоставили убежище с аргумента, че завръщането му в Иран би поставило живота му под риск.

След драматичната развръзка на похищението, при което освен Монис загинаха и двама от заложниците, австралийските власти разследват защо той не е бил включен в списъка на разследваните за терористична дейност.

Паралелно с това тече разследване, за да се установи как иранецът е бил освободен под гаранция, въпреки обширното си криминално досие и как е успял да се сдобие с оръжие.

След края на операцията в кафенето в центъра на Сидни австралийската полиция извърши обиск на жилището, в което живеели Монис и Друдис и конфискували различни предмети и компютри.

До момента тя отказва да коментира събитията от понеделник.

Категории: Криминална хроника похитител Сидни ислямист Ман Харон Монис Амирах Друдис гръцки произход
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus