Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцките анархисти в действие

06 Декември 2015 / 19:12:58  GRReporter
908 прочитания

11-12-годишни деца хвърляха коктейли Молотов срещу специалните части на гръцката полиция по време на шествията, с които анархистите отбелязаха годишнината от убийството на Алексис Григоропулос.
      Безредиците започнаха на централния булевард “Панепистимиу” около сградата на Банката на Гърция, но скоро обхванаха и околните банкови клонове, както и обикновени търговски обекти. Специалните части за борба с масовите безредици се намесиха със сълзотворен газ и светлинни бомби, за да разпръснат демонстрантите.

     В момента шествието, в което по данни на полицията участват между 2 и 3 хиляди души, е ограничено само в очертанията на централния квартал Екзархия. Там, на мястото, където преди 7 години беше убит Алексис Григоропулос, в 21,00 часа ще се състои възпоменателна церемония, организирана от близките му и от съидейниците му.

Размяната на бомби Молотов и сълзотворен газ между анархистите и полицията продължава и в момента в района на улица "Стурнарис" в Екзархия.

По данни на полицията до този час, 19,45, анархистите са възпламенили около 100 петролни бомби. Жители на Екзархия свидетелстват, че вандалите къртят тротоари и улична настилка, за да хвърлят камъни по полицейските части.

Очевидци говорят за истински погром в Екзархия, където горят вестникарски будки, кофи с боклук, запалени като барикади по улиците. От гръцката полиция съобщават, че в последния момент са разкрили квартира на анархисти в района на хълма "Стрефи", където са открили готови 112 бомби Молотов и муниции за производството на още поне 300.

По данни на полицията в момента в Екзархия има не повече от 500 анархисти, които продължават да хрърлят камъни и коктейли Молотов. Един от тях подпали апартамент на първия етаж на кооперация в квартала. От Противопожарнта охрана съобщават, че е много трудно за колите им да се придвижват в района на Екзархия, тъй като анархистите са блокирали улиците и им пречат.

Полицията до момента е задържала 15 вандали, като се очаква броят на задържаните да нараства с напредването на нощта.

Очаквайте подробности.

Категории: гръцки анархисти Алексис Григоропулос шествия безредици в центъра на Атина бомби Молотоф
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus