Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки не могат да изтеглят капиталите си от Македония

14 Юни 2015 / 13:06:26  GRReporter
1212 прочитания

Гръцките банки в република Македония нямат никаква законова възможност да изтеглят учредителните си капитали от страната, заяви в интервю управителят на централната банка Димитар Богов. „Те могат просто да продадат акциите си на друг инвеститор”, каза той.

Както отбелязва Bloomberg, гръцките банки ще трябва да се справят в една нестабилна политическа ситуация в Скопие. Бяха обявени предсрочни парламентарни избори заради най-лошата политическа криза от 10 години насам. Според централната банка, гръцките дъщерни банки държат около 22% от банковите активи в Македония.

„Не очаквам банкова паника в случай на Grexit”, заяви Богов. Подобно беше положението през 2012, когато за първи път беше спомената тази възможност, но тогава обяснихме на вложителите, че парите им са сигурни. Може би този път ще има първоначално паника, но след това нещата ще се успокоят", каза той.

Дмитрий Баринов, който управлява 2,6 милиарда долара в  Union Investment Privatfonds GmbH във Франкфурт, подчертава, ако централният банкер на Македония се опитва да предотврати банкова паника, това означава, че трябва че „трябва да сме малко по-неспокойни”. „Най-критично е положението за страни със силно присъствие на гръцки банки като България, Румъния и Сърбия”, допълва той.

Както предава Атинската новинарска агенция, управителят на Централната банка в Македония е заявил, че банковата система на страната е сигурна и няма да е подложена на риск в случай на излизане на Гърция от еврото.

Според същата публикация банките с гръцки капитал в Македония са две: Стопанска банка, член на групата на Националната банка на Гърция, която е най-голямата и печеливша банка в страната, и Alpha Bank, член на едноименната гръцка група, която е банка със среден размер в Македония.

Димитар Богов отбеляза неотдавна, че двете банки са стабилни и разполагат с достатъчно ликвидност, за да финансират без проблем дейностите си.

Той добави, че двете банки не зависят от събитията в банките-майки в Гърция.

В Македония има общо 16 банки, от които 12 са с преобладаващо чужд капитал. Освен двете банки с гръцки капитал, някои от другите са NLB-Тутунска банка (дъщерна на словенската  NLB), Охридска банка (дъщерна на Societe Generale), турската Halk Bank, австрийската Sparkasse Bank.

 

Категории: Македония гръцки банки Grexit Димитар Богов
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus