Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки отказаха да платят откуп на хакерите

01 Декември 2015 / 10:12:12  GRReporter
910 прочитания

И днес гръцките банки са изложени на опасност от хакерска атака, след като отказаха да платят откупа от 50 bitcoins или 17 000 евро, поискан от групата Armada Collective. Хакерите съобщават, че случилото се в четвъртък и петък е само генерална репетиция, истинската атака се очаква днес, 1 декември. Както вече ви съобщихме, в четвъртък и петък страниците за интернет банкиране на няколко банки бяха блокирани в продължение на 45 минути поради тежък трафик.
    Хакерите заплашват и днес да сринат системата за електронно банкиране на три големи гръцки банки. Но... “зад ъгъла” ги дебнат 25 висококвалифицирани кибер експерти от Гръцкото разузнаване, Службата за борба с електронните престъпления и Банката на Гърция.
    В последните две години групата Armada Collective е заплашвала най-малко 20 банки в цял свят, а най-известната им атака е срещу сървъра, който обслужва електронната поща на учените, работещи по проекта CERN в Швейцария. В Гърция групата се появи за първи път миналата седмица, когато изпрати мейли до изпълнителните директори на три големи банки. В тях хакерите предупреждават, че ще използват системата  Distributed Denial of Service attack, ако не им се изплати по електронен път искания откуп, като крайният срок изтече вчера, 30 ноември.
    Днес, 1 декември, в цяла Гърция се извършват голям брой разплащания и хакерската атака би струвала много на банките и би предисвикала усещане за голяма несигурност у клиентите. “Откупът не е голям, но в никакъв случай не трябва да отстъпваме пред подобен вид ултиматоми и заплахи”, заяви един от експертите в групата за посрещане на хакерската атака пред вестник Етнос.
    Експертите са уверени, че откакто в Гърция бе въведен капиталовия контрол и голяма част от плащанията стават по електронен път, интернет системите на банките са на много високо ниво и няма да се подадат на хакерска атака. Освен това Банката на Гърция е задействала и системата за действие в извънредна ситуация, която допълнително ще затрудни кибер нападателите.

Категории: хакерска атака гръцки банки откуп в bitcoins интернет банкиране кибер специалисти Банката на Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus