Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки през 2016

21 Декември 2015 / 13:12:22  GRReporter
937 прочитания

Гръцкият пазар на ценни книжа винаги се е въртял около банковите акции, които са основният параметър в оформянето на цените на индексите. Както от гледна точка на капитализацията, така и като участие в оформянето на индексите, „паят” на банките винаги е бил доминиращ.

През последните три години тази ситуация се е промени вследствие на непрекъснатите рекапитализации на банките, но в края на 2015, веднага щом приключи изчислението на акциите на Националната банка на Гърция, тяхното участие в индексите ще придобие отново голяма тежест.

След рекапитализацията, преразпределението на акциите на гръцките банки и повишаването на стойността на акциите във всички индекси, в чието изчисление участват те, гръцкият пазар се очаква да придобие по-добра и лишена от толкова много технически затруднения визия за бъдещето.

Дотогава обаче, за малкото време, което остава до края на годината вълненията, както и променливостта на цените ще продължат да бъдат големи. След преструктурирането на портфейлите на индекса MSCI Alpha bank и Eurobank и малките постъпления, които получиха всички участващи във формирането на индекса акции, гръцкият пазар ще „преживее” промените и за Националната банка на Гърция и Пиреос банк.

Критична за хода на формирането на цените на банковите акции ще бъде ролята на посредническите фондове, които „събират” неформално и за сметка на пасивните фондове първоначално акциите на Alpha bank и Eurobank и на втори етап – акциите на Националната банка на Гърция и Пиреос банк. Важен параметър е и това дали ще има нови постъпления или загуби, или никаква съществена промяна на останалите пазарни акции.

Фактът, че главният индекс на Атинската фондова борса достигна до 560 базисни пункта на 2 декември бе добър повод и техническо ниво за повишението му, след като вероятно затруднение да се реагира незабавно би довело пазара до особено тежки условия да избегне падането на индекса под исторически най-ниските 470 базисни пункта.

Чисто теоретично, 560-670 базисни пункта за главния индекс и 160 – 220 пункта за FTSE/X.A. Large Cap включват едновременно най-лошия и най-добрия възможен сценарий за приключването на годината по отношение на гръцкия пазар на ценни книжа.

Акциите на банките ще имат водеща роля и за развитието на пазара през 2016. От особено значение ще бъде фактът, че новите акции отразяват 0,3 – 0,4 пъти своята веществена балансова стойност (TBV), докато въз основа на оценките си гръцките банки са сред най-евтините европейски банки с отстъпки от над 50 на сто в сравнение с банките в останалите южноевропейски страни.

Въз основа на действията, които започнаха на Атинската борса през първите дни след предлагането на новите акции, на първите доклади и предлаганите от анализаторите целеви цени, първите изводи и критичните цени на акциите през следващия период ще бъдат:

За Alpha Bank долната граница до момента е на 1,80 евро. Тя е по-ниска с около 10 на сто от увеличената от банката цена и с 25 на сто от първия ден на публичното предлагане на новите акции. Рекапитализацията на банката и промяната в състава на акционерите  увеличи цената до стойност над тази на увеличението на акционерния капитал, което е и основният параметър за сравнение с изминалия период. До момента Goldman Sachs, Wood&Company и HSBC дават положителни препоръки за акцията, като целевите цени са от 3,30 до 4,66 евро. Сред гръцките борсови компании, IBG също е с позитивно мнение за акцията и целева цена 3,88 евро.

За Eurobank, която също се намира малко над увеличената си цена от 1 евро, долната граница досега е 0,892 евро. От началото на публичното предлагане на стойност 1,40 евро, цената на акцията е спаднала с 30 на сто. С изключение на Goldman Sachs, чиято позиция е неутрална с целева цена 1,45 евро, останалите борсови компании - Wood&Company и IBG препоръчват на клиентите си да купуват със съответни целеви стойности 1,30 и 1,94 евро.

За Пиреос банк долната граница е 0,205 евро. Засега банката не е променила цената ѝ вследствие на промяната на акционерния капитал, въпреки че тя се озова съвсем близо до 0,30 евро. Goldman Sachs, Wood&Company и HSBC са неутрални в препоръките си и поставят като целеви цени съответно 0,45, 0,38 и 0,50 евро. За разлика от тях гръцката борсова компания IBG е позитивна и препоръчва целева цена 0,48 евро.

Въпреки че засега наличните данни на Националната банка на Гърция са по-оскъдни и е доста рано да бъде прогнозиран ходът на акцията ѝ, тя се очаква да се движи между 0,252 и 0,309 евро. До момента целевите цени на акцията в процеса на sell-side са почти двойни от посочените по-горе, като IBG я определя на 0,60, а Wood&Company – на 0,50 евро. 

Категории: ИкономикаПазари Атинска фондова борса банкови акции индекси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus