Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки се борят да запазят частния си характер

27 Октомври 2015 / 14:10:03  GRReporter
854 прочитания

Гръцкият парламент ще гласува в последния момент законовата рамка за рекапитализацията на гръцките банки, въпреки че според подписания трети меморандум за финансова помощ законът трябваше да бъде гласуван до 15 октомври. Според източници проектозаконът ще бъде внесен в парламента през следващите дни и със сигурност до петък, тъй като в събота ще бъдат обявени стрес тестовете на гръцките банки. В същото време заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който се намира на двудневно посещение в Атина свърза пряко рекапитализацията на банките с мониторинга за изпълнението на условията на третата спасителна програма. Той дори заяви, че е нужно да се вземат мерки за защита на банковите влогове и по този начин притисна докрай гръцкото правителство.

През изминалия уикенд в Атина са били проведени дълги съвещания с представителите на кредиторите, за да бъдат договорени всички технически детайли на рекапитализацията, както и въпроси, свързани с функционирането на Фонда за финансова стабилност и крайния вариант на проектозакона.Те обаче завършили без резултат. Гръцки правителствени източници се опитват да внесат спокойствие, като твърдят, че проектозаконът ще бъде внесен в парламента в много кратък срок, като цитират съобщението на кабинета след заседанието миналия четвъртък, според което проектозаконът за рекапитализацията е готов. Повече от очевидно е обаче, че вече е налично значително закъснение. И това въпреки че ако поради някаква причина рекапитализацията не се състои до края на годината, през 2016 може да се наложи орязване на влоговете.

Закъсненията в ангажиментите, които Атина пое във връзка с изпълнението на третата спасителна програма предизвикаха намесата на Европейската комисия. Нейният заместник-председател припомни „решението на Eurogroup, според което рекапитализацията на банките трябваше да приключи след първия мониторинг за изпълнението на програмата и не по-късно от 15 ноември. Така че разбирате колко важно е да спазим този срок”. Валдис Домбровскис подчерта, че рекапитализацията и мониторингът са взаимосвързани, понеже „ако някой се опита да рекапитализира банките и да отмени капиталовия контрол без да е възстановена стабилността и да е приключил мониторингът, резултатът най-вероятно ще е негативен за банковия сектор”.

Снимка от срещата между заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и управителя на Банката на Гърция Янис Стурнарас, източник: kathimerini.gr

„Гръцките власти разбират, че трябва да спазят сроковете, за да може да приключи първият мониторинг, след като Европейската комисия и Европейската централна банка бяха тези, които настояха, че влоговете в гръцките банки трябва да бъдат предпазени. Това е причината, поради която сме настоятелни за навременното приключване на първия мониторинг за изпълнението на предварителните мерки”, подчерта Домбровскис.

Междувременно в събота, в 11,30 часа Европейската централна банка ще обяви резултатите от стрес тестовете на гръцките банки. ЕЦБ ще обяви нуждата от капитали за всяка банка въз основа на базисния и негативния сценарий на теста. Според анализатори нуждите от капитали, които ще се определят въз основа на негативния сценарий и оценката на качеството на банковите активи (Asset Quality Review-AQR) ще са в размер на около 15 милиарда евро. След изваждането на плановете за преструктуриране, бъдещите печалби и пр., крайната сума на нуждите от капитал ще бъдат между 9 и 10 милиарда евро.

Европейските институции ще призоват гръцките банки да увеличат своите капитали, за да покрият посочената сума. Ако те не успеят да съберат необходимите средства (което е и най-вероятно), но съберат капиталите, които съответстват на оценката на качеството на банковите активи и базисния сценарий, няма да бъде поставен въпросът за ликвидация. Тогава европейските власти ще позволят частното участие и Фондът за финансова стабилност да покрият оставащата сума. В тази ситуация ако банките съберат от частни инвеститори сумата от около 5,5 милиарда евро, ще успеят да запазят своя частен характер.

Категории: Икономика рекапитализация на гръцките банки трета спасителна програма мониторинг стрес тестове Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus