Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки съкращават 10 000 служители, разпродават активите си на Балканите

13 Ноември 2015 / 12:11:18  GRReporter
1279 прочитания

Гръцките банки ще трябва да съкратят 10 000 свои служители в изпълнение на постигнатото между правителството и кредиторите споразумение, съобщи гръцкото електронно издание liberal.gr.

Един от всеки четирима банкови служители ще загубят работата си през следващите две години. В плана е предвидено още закриване на банкови клонове и продажба на активите на гръцките банки в чужбина.

Десетте хиляди съкращения се отнасят само за служителите на банките в Гърция, които към момента наброяват 42 000 души. Според публикацията конкретният въпрос е бил поставен от кредиторите още в първия меморандум и сега кредиторите го поставят като условие за третата рекапитализация на банките.

Авторът на статията коментира, че мярката цели да намали разходите, докато истинският проблем на гръцката банкова система е нейното разрастване и произтичащата от него липса на конкурентност. Според него едно правителство, което има позиция за икономиката и стратегия за бъдещето би настоявало за раздробяване на сектора на по-малки банки и засилване на конкуренцията между тях. В този случай съкращенията не биха били основният му приоритет.  

Свиването на гръцкия банков сектор е било едно от първите предложения, които кредиторите са поставили на масата на преговорите, като обективната му цел е да намали политическото влияние на Гърция в съседните ѝ страни. „Беше ясно, че водещата позиция на гръцката банкова система на Балканите беше „дразнеща”, коментира той.

По думите му проблемът, който възниква е, че чрез задължителната продажба да дъщерните банки в съседните държави, гръцките банки ще загубят автоматично и възможността да се възстановят и да пренесат печалбите в Гърция, като се има предвид, че конкретните държави се намират в процес на възстановяване. В същото време стойността на завръщането на гръцките банки на техните пазари в бъдеще ще бъде непосилно, особено в сравнение с „прихода”, който ще получат от днешното им излизане от тях.

Според анализатори категоричното споразумение между кредиторите и правителството за рекапитализацията начетирите системни банки ще доведе до приключването на преговорите за уреждането на необслужваните (червените) банкови кредити преди неделя. Правителствен източник в Атина посочва, че в създадената ситуация не е възможно да има закъснения по отношение на този въпрос, тъй като процедурата по рекапитализацията на банките е най-важният катализатор за събитията през следващите дни.

Book-building-ите на гръцките банки трябва да бъдат затворени в условия на сигурност, че първият мониторинг на третата спасителна програма ще завърши в нормални условия и стриктно в предварително определения срок. А това не може да се случи ако по време на неделното си заседание Euroworking Group не одобри финансирането на Фонда за финансова стабилност с 10-те милиарда евро, които са заделени в специален фонд на Европейския механизъм за стабилност (ESM).

При тези обстоятелства преговорите относно уреждането на червените кредити трябва да се смятат за приключили що се отнася до жилищните кредити. Така границите, при които дадено жилище ще може да бъде конфискувано и продадено на търг ще са стойност на имота в размер на 150 000 евро и 25 – 27 000 евро годишен доход на собственика.

Преди задействането на процедурата банките ще използват всички възможни начини да постигнат споразумение със собствениците за постепенно изплащане на кредитите с цел те да излязат от категорията на необслужваните заеми.

Смята се, че тези мерки в съчетание с новите предпоставки за провеждане на търговете на имоти ще позволят намаляването на допълнителните условия, тъй като отказът на получателите на кредитите да се възползват от тях ще направят ясна разликата между тези, които действително са затруднени с изплащането на кредитите и онези, които могат, но не искат да плащат.

Категории: ИкономикаПазари рекапитализация на гръцките банки съкращения на банкови служители продажба на активите на гръцките банки на Балканите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus